Adófórum

Adózási és számviteli információk

Német cég magyarországra árulhat??

Nemzetközi adózás

Német cég magyarországra árulhat??

HozzászólásSzerző: boorisz » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv mindenkinek!

 

Lehet kicsit furcsa és nem szokványos lesz a kérdésem. Ezért is nagyon szívesen venném ha valaki meg tudná válaszolni.

Magyar állampolgárként élek Németországban és egy egyéni vállalkozást szeretnék indítani, van bejelentett lakcímem is itt kint és igazolni tudom, hogy ténylegesen Németországban élek.

Ennek  a cégnek a keretein belül alkatrészeket szeretnék eladni szinte kivétel nélkül magyarországi vevőknek, többnyire magánszemélyeknek. Magyar webshopon keresztül (raktár a szülők kezelésében lenne, ők bonyolítanák a postázást Mo.-n belül), esetleg később üzletet is nyitnék a Mo.-i háznál. A kérdésem az, hogy a magyar állam korlátozhat-e engem mint német cég, követelhet-e tőlem valamiféle adót, ha egyértelmű hogy Magyarországra árulom a termékeimet német vállalkozóként? Valamint lehet-e abból probléma hogy én euros számlát adok a vevőknek, ők azonban közös megegyezés alapján forintban fizetnek, és én magam váltom át euroba és fizetem be a német céges kasszába.

Német oldalról nincs ennek semmi akadálya, a könyvelőm azt mondta hogy ez teljesen legális. Minden bevételem kiadásom, nyereségem után Németországban számolok el és adózok!

 

Köszönöm előre is!

boorisz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Német cég magyarországra árulhat??

HozzászólásSzerző: Erra74 » vas. feb. 28, 2010 7:35 am

Teljes körűen nem tudok válaszolni, de együtt gondolkodi azt igen:

Ha Mo-n lesz a raktár, akkor az itt egy telephely, ami külön szerintem nem adózik, csak ha fióktelep lenne.

Telephely viszont a rajta keresztül közvetített ügyletek után, azok minimum 5%-a után adózik itthon. (Társasági adó tv.)

Telephelyet, ha Mo-n nyitsz (márpedig itt lesz a raktár, akkor szükséges), azt Apeh felé bejelentésre kerül.

A telephelynek itthon is kell pénztár, ha itt fizetnek.

Nyugodtan adhatsz EUR-ban számlát, az nem lesz gond. Viszont szerintem érdemes a számlán feltüntetni az árfolyamot, hogy a vevő tudja, hogy pontosan mennyiért is veszi meg a terméket.

Szóval szerintem nem fog korlátozni senki, csak az itthoni közvetítői tevékenységet vonja majd be a társasági adó alapjába. (szerintem akkor is, ha ez csupán raktár)

Közösségen belül úgy tudom, hogy termék értékesítésnél a teljesítési hely ott van, ahol a termék ténylegesen átadásra kerül. Ez, ha Mo és neked német céged van, akkor áfa szempontjából a német államnak számolsz el közösségen belüli értékesítésről.

Erra74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Német cég magyarországra árulhat??

HozzászólásSzerző: boorisz » vas. feb. 28, 2010 10:00 am

Szia

 Nagyon szépen köszönöm a választ. Hülyeséget csinálni, semmiképpen sem szeretnék. Még ennyi kérdésem lenne ha tudnál rá válaszolni: Mivel a raktár a kezdetek kezdetén a szülői ház egyik szobája lesz, és kizárólag postai csomagküldés lesz, azaz pénztárgépre nem lesz szükség eleinte pl, a számlát kinyomtatva a csomagba teszik és úgy fogják küldeni a csomagot(vevő előre utal vagy utánvét).

Kérdés hogy ilyen esetben feltétlenül be kell-e jelenteni a családi házat, mint raktár ?

A számlát valószínű forintban fogom adni, és majd itt németeknél fogom azt eurosítani a könyveléshez, így lesz a legkisebb gond a vevőnek, meg nekem is.

boorisz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Német cég magyarországra árulhat??

HozzászólásSzerző: Erra74 » vas. feb. 28, 2010 4:51 pm

Szerintem azért kellene bejelenteni, mert szerintem webáruháznak kell valamilyen bejelentési kötelezettséggel rendelkeznie (múlt év szeptembere óta), és egy személyes átvételi helyet is meg kell ha jól tudom jelölni. Akkor viszont, ha az a szülői ház lesz, akkor elérhető lesz Apeh szempontjából.

Utánvétként a számládra megy majd közvetlenül az összeg? Mert, ha nem akkor szintén a szülők veszik majd át, ami utánvétként érkezik postán... gondolom így olcsóbb, mint Németoroszágban a ft-ot átvenni.

Akkor is mindenképpen be kellene jelenteni, mint telephely.

Erra74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Német cég magyarországra árulhat??

HozzászólásSzerző: boorisz » vas. feb. 28, 2010 5:49 pm

Igen kp-ben megy a dolog, de igazándiból mehet közvetlenül a német cég által Magyarországon létrehozott forintszámlára is, kínál már jóideje ilyen szolgáltatást a posta. Eddig nem volt ilyenre lehetőség azért ment kp-ben minden.

Amúgy azon gondolkoztam hogy én elvileg megadhatom a német címemet is mint átvevőhelyet, hiszen német cégként üzemelek, az egy dolog hogy magyarországi a vevő. Ha én veszek valamit német áruházból náluk sem lehet Magyarországon átvenni.És én is Németországban szeretném bejelenteni a webáruházat nem otthon. Tehát nem tudom hogy nekem most ilyenkor Magyarországon is be kell-e jelentenem, mert a nyelv az biztos hogy nem lényeges(németül is elérhető  lesz az oldal), rengeteg szlovák webshop magyar pl.

Én őszintén azt szeretném hogy a magyar APEH-nak ehhez semmi köze ne legyen, és nem azért mert illegális az üzlet, hanem mert már elég bőrt lehúztak rólam, és inkább oda adóznék ahol kapok is érte valamit cserébe!!

boorisz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron