Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozás szlovákiában

Nemzetközi adózás

Egyéni vállalkozás szlovákiában

HozzászólásSzerző: patosa1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Magyar állampolgárként megnősültem Szlovákiában, jelenleg is ott lakom a feleségemmel, de Magyarországra járok dolgozni, állandó lakhelyem van Szlovákiában és Magyarországon is. Jövőre egyéni vállalkozába kezdek Szlovákiában, és számláznék a jelnlegi munkahelyemnek, de minimálbérre főállásba be lennék jelentve Magyarországon is, ebben az esetben hol kell járulékot és adót fizetnem?

Szlovákiai könyvelő azt tanácsolta, hogy felejtsem el ezt a minimálbéres megoldást, legyek csak egyéni vállalkozó Szlovákiában, így Magyarországgal semmi kötelezettségem nem állna fenn. Azt olvastam, hogy a járulékokat ott fizetem, ahol a jövedelmem keletkezik, a külföldi jövedelmet meg Magyarországon is bevallom, de csak adósávot emel, vagyis 36%-t fogok fizetni a minimálbér után is. Jól gondolom?

Válaszokat előre is köszönöm

Attila

patosa1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Egyéni vállalkozás szlovákiában

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. nov. 06, 2008 7:31 pm

Szia!


A két állam közötti, a kettős adóztatás elkerülésére kötött nemzetközi szerződés(1996.évi C.tv) előírásai az elsődlegesek. Ennek értelmében a szlovák vállalkozás nyeresége Szlovákiában adózik.

Azt, hogy a két érintett ország közül melyik jogosult a magánszemély jövedelmének adóztatására, szintén a Magyarország és Szlovákia között létrejött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján lehet megállapítani.

 Ha mindkét országban van állandó lakóhelyed, de életviteled központja Szlovákiában található, azaz gazdasági és családi kapcsolataid erősebben kötnek ehhez az országhoz, Szlovákiában adózol.

Amennyiben szlovák illetőséggel bírsz,(illetőség -életviteled...stb) Magyarországon munkaviszonyban állsz, jövedelmed akkor adóztatható Magyarországon, ha a munkavégzés során - bármely tizenkét hónapon belül - több mint 183 napot tartózkodsz Magyarországon, ha ennél kevesebb ez is Szlovákiában adózik.

Társadalombiztosítással kapcsolatos kötelezettségeidet - főszabály szerint - abban a tagállamban kell teljesítened, amely tagállamban munkát végzel.. Amennyiben egyidejűleg több tagállamban is végzel munkát, akkor a lakóhely szerinti tagállam szabályai szerint kell ezeket a kötelezettségeket teljesíteni és a másik tagállamban az E101-es számú igazolás alapján mentesülhetsz ezek alól.

Ez utóbbinál azt kell eldöntened, hogy hol akarod a járulékokat fizetni, mivel mindkét helyen nem kell, ezért van az E101-es igazolás, de ezzel itt is, ott is kaphatsz eü. ellátást. Azért ha családi vonatkozásban inkább Szlovákia az elsődleges lakóhelyed, ott érdemesebb fizetni ezeket, legalábbis az én véleményem szerint.

Azért tanulmányozd az egyezményben leírtakat, mert lehetnek még más információk is ami pontosítja ezeket a dolgokat. 

Üdv.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég