Adófórum

Adózási és számviteli információk

külföldi áfa visszatérítés üzemanyagnál

Nemzetközi adózás

külföldi áfa visszatérítés üzemanyagnál

HozzászólásSzerző: Incike » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves fórumtagok!

3 hete kérdeztem a közösségi adószámmal kapcsolatban külföldi tankolású üzemanyag áfa elszámolást. Kedves Virgo válaszolt is. A kérdésem még a következő

Bruttóban lekönyvelem az üzemanyag költséget, visszatérítik az áfát valamikor, ez tiszta. De az áfa bevallásban kell-e szerepeltetnem ezt valahogy? Vagy a visszakapott áfát lekönyveljem nem adóköteles bevételként? 

Egyszeres a könyvelés.

Segítséget megköszönöm.

Incike 

Incike
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

külföldi áfa visszatérítés üzemanyagnál

HozzászólásSzerző: validitas » szer. júl. 16, 2008 10:14 am

Szia!

Miért bruttóban könyveled, ha az áfát visszakéred? Akkor sztem a költséget nettóban kell könyvelned, az áfát a levonható áfába, csak el kell különíteni (ha a program engedi, ha nem egyéb kiadásba), mert azt a magyar áfa bevallásba nem szabad beírni.

Ha megérkezik a visszaigényelt áfa, akkor pedig egyéb nem adóköt.bevétel lesz. Mert ha jól gondolom, egyéni vállalkozóról van szó, pénztárkönyves v.naplófőkönyves.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

külföldi áfa visszatérítés üzemanyagnál

HozzászólásSzerző: Incike » szer. júl. 16, 2008 11:44 am

Szia Böbe!

A múltkor ezt írtam:

A gázolajjal kapcsolatban még annyit írnék, hogy ez az emberke szerződést kötött a Shellel. Kártyával tankol, így utólag átutalással egyenlíti ki a számlát. A magyarországi tankolással, számlákkal nincs is bajom. De hozott olyan Shelles számlát, amin közösségen belüli tankolások vannak. Így az áfa is különböző mértékű. 7, 19, 19,60 %, országtól függően. Gondolom, ezeket kell bruttóban elszámolni, és utána valahogy visszaigényelni az áfát, ahogy írtad. Ezt meg fogom beszélni a vállalkozóval, talán ő tud ilyen cégeket.

és Virgotól ezt a választ kaptam:

Mi is egy nagyobb üzemanyagos céggel kötöttünk anno szerződést, és bruttón kellett akkor is kifizetnünk az üzemanyagot. Nagy nehezen késöbb sikerült elérni, hogy egy bizonyos összegű tartozást betudjunk a kifizetett áfával. De gondolom ez nem jellemző, szerencsénk volt. A legegyszerűbb visszaigényeltetni az áfát, igaz lassan jön vissza, de legalább visszajön. Ahogy írtad, a bruttó közösségi számlákat egy az egyben lekönyveled üzemanyagköltségnek, és ha visszajön az áfa, akkor a cég kiállít neked egy jóváíró számlát, amivel csökkented az üzemanyag ktg-et.

Azóta folyamatban van a külföldi áfa visszaigénylése egy cégen keresztül. 

Incike 

Incike
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

külföldi áfa visszatérítés üzemanyagnál

HozzászólásSzerző: validitas » szer. júl. 16, 2008 12:58 pm

Szia Incike!

Nem tudom, lehet, hogy Virgo tanácsolta jól, de én úgy gondolom, hogy ha áfa- alany az egyéni vállalkozó (azaz nem alanyi mentes, vagy nem áfa-mentes tevékenységet végez) és gázolajról van szó (gondolom tehergépjármű üzemanyagköltsége), akkor azt az áfát, amit visszakérsz, nem teheted költségbe. Még akkor sem, ha azt nem itthon az APEH-tól kéred vissza, hanem egy közvetítő cégen keresztül a kinti adóhatóságoktól.

Az SZJA tv. 4.sz. melléklete tartalmazza, hogy az áfát mikor lehet elszámolni költségként, de ilyet nem tartalmaz, hogy el lehetne. De  hátha Virgo vagy valaki más válaszol még. 

4.sz. melléklet: 1. Ha az Áfa-törvény általános szabályai szerint az áfát tételesen fizeti, akkor azt sem a bevételei, sem a költségei között nem mutathatja ki. E rendelkezés alól kivétel az Áfa-törvény rendelkezései alapján le nem vonható előzetesen felszámított adó, amely a költségek közt kimutatva azokat növeli, feltéve, hogy ez az előzetesen felszámított adó e törvény rendelkezései szerint költségként elszámolható kiadáshoz kapcsolódik.

Talán azért számolódik el költségként majd bevételként, hogy ne kavarjon be a magyar áfába, eredmény szempontjából meg mindegy, a hatása nulla. Csak pl. az iparűzési adó alapján oda kell figyelni, hogy a nettó üa.költséget vonhatja le az anyagköltségeknél, ha a bevételt  nem teszi a HIPA alapba. Úgyhogy az egyéb kiadás-egyéb bevétel sztem jobb.  
 

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

külföldi áfa visszatérítés üzemanyagnál

HozzászólásSzerző: Jeszyné » szer. júl. 16, 2008 1:10 pm

Szia Incike!

Nekem is volt hasonló esetem de én is ugy könyveltem ahogy javasolták neked is.Bruttó módon könyveltem a nem magyar shell-es számlát, mivel honnan tudjam, hogy az a plusz valami áfa vagy mi. A Shell 1 évben 1x igényelte vissza a külföldi áfát vagy valamit, de amennyire emlékszem - mert már nincs nálam a vállalkozó- nem is áfaként hozta ezt az összeget hanem valamilyen visszatérités azaz jóváiró számla érkezett és ezt pedig szintén az üzemanyagköltségre könyveltem minuszban, mert számomra annyi derült ki az egészből hogy külföldön keletkezett ktg utáni visszatérités. Ezen a Shelles számlákon nekem volt még pályadij is, nem csak üzemanyag. Ami miatt nem jó áfának kezelni, mert nem lehet beazonositani hogy melyik számlák után kérte vissza ezt a visszatéritést,ráadásul mindig nagyon sokára érkezik ez a visszatérités. Jeszyné

Jeszyné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron