Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magyar- német kettős állampolgár

Nemzetközi adózás

Magyar- német kettős állampolgár

HozzászólásSzerző: mara57 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kettős állampolgár  élsportoló ismerősöm állandó lakhelye Németországban van, és a nemzetközi versenyeken Németország színeiben játszik. Eddig Németországban adózott, de most megkeresett, hogy állandó lakhelyét esetleg megváltoztatná Magyarországra, mivel szülei itt élnek, ő pedig állandóan úton van. Az év 2/3-át Európán kívüli (USA) versenyeken  és edzéseken tölti, és bevétele egy része is onnan származik, amit ott 30%-al leadóz. Kérdésem, ha Magyaroszágon lesz az állandó lakhelye, itt kell adóznia? Mi a helyzet a járulékfizetéssel? A német adórendszer szerintem sokkal kedvezőbb mint a magyar. Milyen tanácsot adjak?

A válszt előre is köszönöm!

mara57
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Magyar- német kettős állampolgár

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » kedd jan. 16, 2007 1:52 pm

Szia!

Van a korábbi kérdések között több is amely hasonlóval foglalkozik. Van egy egyezmény, amely szerint az EU-n belül nem kell több helyen is járulékot fizetni csak az állandó lakóhelye szerint. Elméletileg ahol a legtöbbet tartózkodik az az állandó lakóhely, de más kérdés, hogy ez hogyan igazolható, így ebben az esetben szerintem választhat. Én úgy tudom, hogy az OEP-nél kell lezavarni a történetet. Ha a járulékfizetés itthon megtörténik, de ehhez jogviszonnyal is kell rendelkezni, akkor az EU-s jövedelmek után már elméletileg nem kellene.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Magyar- német kettős állampolgár

HozzászólásSzerző: ducheniko » csüt. feb. 01, 2007 4:47 pm

Szia!

A nemzetközi adózás szempontjából van a magánszemélyekkel kapcsolatos kötelező sorrend. Ez a sorrend határozza meg az adott személy illetőségét, mely szerint meg tudod állapítani, hogy melyik állam lehet az adóztató állam. a sorrend szerint első helyen áll az állandó lakhely, ha ilyen nincs vagy több is van akkor a létérdekeinek központja, majd a szokásos tartózkodási hely, ezt követően az állampolgárság. Ha az előbbi ismérvek nem elegendőek az állami adóhatóságok közötti megegyezés dönti el az illetőséget.

Véleményem szerint azt a tanácsot add neki,  hogy ne akarjon Magyarországon adót és járulékot fizetni,mivel a magyar kettős adós egyezmények sokkal kedvezőtlenebbek, mint az ún. fejlett országoké. (ilyen pl. Németország is.)

Remélem tudtam segíteni.

üdv: ducheniko

ducheniko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron