Adófórum

Adózási és számviteli információk

kettős adóztatás

Nemzetközi adózás

kettős adóztatás

HozzászólásSzerző: LARA » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Valaki  tudna adni tanácsot a következő probléma megoldásában:

Ukrán állampolgár részére kell kérni illetőség igazolást ukrán "APEH"- tól. Ez hogyan müködik Ukrajnában? Egyaltalán , ukrán "APEH" szokott-e adni ilyen igazolásokat ukrán állampolgároknak, akik kaptak jövedelmet magyarországon?

Köszönöm.

LARA

kettős adóztatás

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd nov. 30, 2010 12:26 pm

Szia !

Őszintén szólva most nem jártam körbe dolgot, csak józan paraszti észre hagyatkozva: ha külföldit alkalmaz magyarországi cég, vagy engedély/bejelentés köteles , vagy nem.Munkaügyi központnál lehet utána nézni, ha jól emlékszem. Amennyiben alkalmazom és nem kiküldetésben van, akkor ugyanúgy bírálom el, mintha itteni munkavállaló lenne, kérek neki TAJ számot....

Illetőség igazolásról én fordított esetben hallottam, az itteni APEH/OEP kéri az igazolást, ha valaki kinn biztosított( magyar állampolgár külföldi munkavállalás), azaz kinn bír illetőséggel- ezt viszont a munkáltatója, vagy akkor az ottani APEH ( ha az állampolgár  kötelezett a bevallásokra- nem a hivatal, munkáltató készíti) adja ki, kérésre.

Talán keresd meg még ezt a tv-t a magyarország.hu jogszabálykeresőjével, 1999: XXX. tv.,  hátha van benne valami erre vonatkozóan, bár nem hiszem, mert ez a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény.

Na nem biztos hogy világosan fogalmaztam, de maga a kérdés sem egyszerű, ahogy látom( válaszadásokból következtetve) nem csak nekem.

garbo50

kettős adóztatás

HozzászólásSzerző: LARA » kedd nov. 30, 2010 1:22 pm

Garbo !Köszönöm szépen.

Nagy nehezen sikerült fölhivni az ukrán adóhatóságot, és tisztázni a kérdést.

LAra

LARA

kettős adóztatás

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd nov. 30, 2010 2:05 pm

Örülök, és megosztod mit sikerült tisztázni velük? Kell igazolás ilyen esetben? A pont egyébként téged illet, hisz te oldottad meg. Van egy ÁFA korrekciós nyitott kérdésem ( hónap eleji) válaszolj rá valamit és neked adom a pontokat.
garbo50

kettős adóztatás

HozzászólásSzerző: LARA » kedd nov. 30, 2010 2:38 pm

Tisztelt Garbo!

Még egyszer köszönöm.

Most sürgősen mennem kell, de este újra belépek a fórumra és megosztom a tapasztalatot, hátha valakinek szüksége lesz rá.

LARA

LARA

kettős adóztatás

HozzászólásSzerző: LARA » kedd nov. 30, 2010 6:57 pm

Szia Garbo!

Előszőr is köszönöm a felajánlott pontokért. Már nagyon kevés pontom volt.

Egy magyar termékgyártó cég az ukrán piacon való termékek értékesítése miatt ukrán ügynököket alkalmaz.

Ezek magán személyek, csak ukrán területen tevékenykednek. Szerződésünk szerint a részükre kifizetett jövedelem után csak akkor nem kell Magyarországon adózniuk, ha biztosítanak számunkra az ukrán adóhatóság által kiállított "illetőség igazolást". A kettős adózást kizáró egyezmény a két ország között  erről is rendelkezik. Nagyon nehéz Ukrajnában ilyen igazolást szerezni, mert az ukrán adóhatóság sem úgy müködik, mint nálunk. A negyedik (vagy ötödik) ukrán apehos ügyintéző nagy nehezen rájött miről is van szó.

Az igazolás ugyan olyan tartalmú, mint nálunk (vagy is a lényege kb ugyan olyan). Ugyan úgy adják ki, mint Magyarországon. Beirom a tv. számát, mert erre kell hivatkozni, különben nem tudják, hogy miről van szó:

2002 április 12., UKRAN ADÓHATÓSÁG  173 számú UTASÍTÁSA

Üdv.LARA

LARA

kettős adóztatás

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. dec. 01, 2010 9:25 am

Szia LARA!

Köszönöm, hogy megosztottad az ügy elintézésének módját. Így a teljes ügylet ismeretében valóban tőlük kellett az igazolás.

A pontokat meg szívesen adtam, ha szükséged lesz rá, majd újból megoldjuk. 

Üdv és további szép napot: garbo50

garbo50

Vissza: Nemzetközi adózás