Idei évben 3,5 hónapig voltam bejelentve itthon a saját cégeben munkaviszonyba és persze ugyanúgy itthon fizettem az egészségbiztosítást, állandó lakcímem is Magyarországon volt. A munka befejeződött, így kimegyek Angliába nyelvet tanulni és később esetleg dolgozni. Az év végén osztalékot vennék fel itthoni cégemből. 183 napnál többet fogok idén kint tartózkodni, az önkormányzatnál be is jelentettem, hogy "ideiglenes jelleggel külföldön tartózkodom", az egészségbiztosítást a napokban lemondom és kint folytatom annak fizetését. Az angol adóév ápr 8-tól kezdődik, így jóformában teljes egészében bele fogok esni, de szinte biztos, hogy Mo-n dolgoztam többet ebben az évben, viszont kint tartózkodok majd hosszabban.
Melyik országban kell az osztalékot bevallanom? Itthon a munkajövedelem adóbevaláást le kell majd adnom jövőre, fel kell-e benne tüntenti az osztalékot? Itt is ott is le kell adnom a bevallást? Tudja-e valaki, hogy kint mennyi ennek az adója? (Úgy tudom, hogy nincs külön osztalékadó. Ha a cég befizette a nyereségadót, akkor a külföldi állampolgár, de angol rezidens tulajdonos 0%-kal felveheti az osztalékot)
Ha 1-2 év múlva hazajövök, akkor a kint bevallot osztalákomat hazahozhatom-e és abból szabadon költekezhetek-e? Mi alapján döntik el az azévi rezidenséget? 183 napot hogyan lehet bizonyítani? Állandó lakcím, tartózkodási lakcím, egészségbiztosítás, stb?
A válaszokat előre is köszönöm!