Adófórum

Adózási és számviteli információk

a különböző adóév fogyelembevétele

Nemzetközi adózás

HozzászólásSzerző: erka601 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Fiam Angliában dolgozik 2008 szeptembere óta. Az ottani adóév nem dec.31-vel záródik, tehát az itthoni adóbevellásnál ezt hogy kell figyelembe venni, mivel amikor megkapja az adóigazolást abban már a 2009 március 31-ig terjedő időszakra kapott munkabére is benne van. Hogyan kell eljárni ilyenkor a 2008-as bevallásnál. Addig egyértelmű, hogy 2008 szeptember 30-ig Magyarországon megkapta az igazolásokat és azt be kell vallani, de mi van a további időszakkal év végéig?

Köszönök bármilyen segítő választ.

Üdv: Erka

erka601

HozzászólásSzerző: simke » pén. feb. 27, 2009 10:11 am

Szia Erika!

" Ha az év során csak részben származik Angliából a jövedelem (jövedelem alatt itt angliai munkaviszonyból származó jövedelmet kell érteni), részben viszont Magyarországról is.Ekkor az Angliában megszerzett jövedelem - adóterhet nem viselő járandóság - forintosítása havonta történik, az Szja törvény Szja tv. 5. § (2) A külföldi pénznemben keletkezett bevételt a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos, a megszerzés napját megelőző hónap 15. napján érvényes devizaárfolyamának alapulvételével kell forintra átszámítani. Így szól a jogszabály.

Az így kiszámított forintosított jövedelmet kell az szja bevallásban szerepeltetni, mint adóterhet nem viselő járandóságot.

Tehát ez a jövedelem ugyanúgy viselkedik, mint pl. a nyugdíj, az összes jövedelem számításánál figyelembe kell venni, és az erre eső adót nem kell megfizetni. Az adóterhet nem viselő járandóság része az összevont adóalapnak, de a rá eső adótábla szerinti adót nem kell megfizetni." 

A 14. sorba kell beállítani, és havonta átszámolni a bérét, vagyis "forintosítani" kell a megfelelő árfolyammal.

Üdv Etus

simke

HozzászólásSzerző: erka601 » pén. feb. 27, 2009 11:02 am

Szia Etus!

Nagyon köszönöm a kimerítő választ, de akkor ez azt jelenti, hogy nem az adóigazolás alapján kell (amit kint kap) bevallani a külföldi jövedelmet? Mi az alapja a havi "bérjegyzék"?

erka601

HozzászólásSzerző: simke » pén. feb. 27, 2009 11:49 am

Szia!

Igen, amennyiben nincs elkülönítve havonta az adóigazoláson az összjövedelem, így marad a bérjegyzék, ami alapján havonta számolhatsz. 

simke

HozzászólásSzerző: erka601 » pén. feb. 27, 2009 12:42 pm

Nagyon köszönöm a válaszokat, további szép napot.

Üdv: Erka

erka601

HozzászólásSzerző: bejcsi1 » vas. márc. 01, 2009 8:04 pm

Sziasztok! Olvasgattam a hozzászólásokat, de nekem még mindig nem tiszta, hogyan kell bevallani a külföldi jövedelmet. 2008-ban 5 hónapot Ausztriában dolgoztam, gyakornoki engedéllyel, bejelentve. Mivel itthon is volt jövedelmem, be kell vallanom. Odáig eljutottam, hogy a bevallás 14. sorába kell beírni, MNB árfolyamon, a megszerzés napját megelőző hó 15.-i árfolyammal számolva, bérjegyzék alapján. Nos én beírtam, ki is hozott egy jó kis adó összeget. Kérdéseim: 1. Miért számolt fel adót, ha egyszer nem kell adózni (vagy igen) a külföldön megszerzett jövedelem után? 2. Mi számít a megszerzés napjának: utalás dátuma v. a bérjegyzék dátuma? (hó 10, hó 30:van csúszás) 3. Kell-e érvényesíteni a befizetett adót a bevallásban? Ha igen hol, és hogyan kell kiszámolni? Egyáltalán, honnét tudom, hogy fizettem-e adót a bérem után?

Jó lenne, ha vki leírná pontról-pontra, hogyan kell megcsinálni. Nem szeretnék nem fizetni, vagy túlfizetni! Köszi a segítséget előre is!

bejcsi1

HozzászólásSzerző: simke » hétf. márc. 02, 2009 5:00 am

Szia!

Ugyanazt a jövedelmet mindkét ország nem adóztathatja egymásra tekintet nélkül. Ezért a külföldön fizetett adó alapján adókedvezmény vehető igénybe, illetve az beszámítható az itthon fizetendő adóba. Ilyenkor a külföldről származó jövedelmet hozzá kell adni az adott évi összjövedelemhez, ki kell számítani a teljes jövedelemre jutó adó összegét, s ebből kell levonni a külföldön már megfizetett adót. Ha az adóalany külföldön nem fizetett adót, a külföldi jövedelem forintra átszámított összege után ugyanúgy kell kiszámítani az adót, mintha belföldről származna.

A külföldön szerzett jövedelmed után a  27. sorban levonod a külföldön megfizetett adódat. Olvasd el a hozzátartozó útmutatót is, az segít. Üdv

simke

HozzászólásSzerző: bejcsi1 » kedd márc. 03, 2009 7:19 am

szia "simke" vagy etus! bocsi de még mindig zavaros. a 27 sor a 22-re hivatkozik, ahova nem kell írnom semmit, mivel a 14. sorba kell beírnom a külföldi jöv.t. persze azért kipróbáltam és hibát jelez a 27 sorra. vmi ötlet? honnan tudom h. fizettem kinnt adót? az igazoláson csak bruttó adatok vannak havi bontásban, ami persze nem egyezik a bérjegyzéken szereplő bruttóval. és mivel nem ezeket az összegeket kaptam kézhez, gondolom fizettem adót. a bérjegyzéken van feltüntetve adó(lohnsteuer), én azzal számoltam. szóval totál káosz nekem.

feltettem a kérdést "külföldi(au) bevallás" témában, 200 pontért, ugyhogy ha megoldod nekem ezt a problémát, oda válaszolj, mert akkor tied a pont. :) előre is köszi!

bejcsi1

Vissza: Nemzetközi adózás