Adófórum

Adózási és számviteli információk

HU adószám kérése Ausztriai cégnek

Nemzetközi adózás

HozzászólásSzerző: Fiesta564 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérdésem, hogy HU adószámot kérne egy osztrák székhelyű cég, de csak raktározná a terméket és most az a kérdése, hogy az Apehnek áfabevallást kell-e tenni. Mivel nem fog kereskedelmi tevékenységet folytatni, csak behozza tárolja és továbbszállítja spedícóval, nem kell neki fióktelepet sem létesíteni szerintem, csak adószámot kell kérni.

Végül is az adószámot a 08T201-esen kell megkérni és ugyanolyan áfabevallást kell készíteni, mint egy magyaroszági cégnek?

Várom válaszaitokat. 

Fiesta564

HozzászólásSzerző: Sz.Edit » csüt. jún. 19, 2008 7:08 pm

Hello, szerintem nem kell neki közösségi adószám. A telep ahol raktároz, olyan mint az egykori vámudvarok. Ha itt nem értékesítés nem is dolgozza fel/át az árut, akkor nem kell registrálnia. Bérel egytelepet, összegyűjti az árut, aztán ő viszi tovább. Amennyit leraktározott, annyit kell elszállítania. A vége nem lehet se több, se kevesebb. Bocsánat, de valami nagyon beragadt.
Sz.Edit

HozzászólásSzerző: Cityt » vas. szept. 14, 2008 5:04 pm

Fiesta!

Elég régi a kérdés, nem tudom, megoldódott-e.

Szerintem kellene ÁFA bevallást beadni, mivel a közösségen belüli árumozgást (még cégen belül is) számlázni kell. Hova szállítja tovább? Közösségen belülre? Pontosan mikor adja el? Ezeket a kérdéseket még tisztázni kellene a szerződés alapján.

Az ÁFA tv. szerint telephely van, ha üzletszerű tevékenységet végez, és feltételezem, hogy ez az, hiszen valamilyen üzleti érdekből kerül a termék Magyarországra. Az más kérdés, hogy tényleges adófizetést keletkeztet-e. Ha raktároz, akkor van költsége is, gondolom...

Az iparűzési adóval kapcsolatban javaslom, hogy kérdezz rá az illetékes önkormányzat adó osztályán, nehogy elmulaszd a bejelentést. Itt is más kérdés, hogy a tevékenység után van-e adóalap.

Remélem segítettem:

Cityt

Cityt

HozzászólásSzerző: Sz.Edit » szer. nov. 12, 2008 6:01 pm

Hello Cytit !

Nincs üzlet Mo-on ! Csak tárolja!

Sz.Edit

Vissza: Nemzetközi adózás