Szia Viki!
Egy nagyon hosszú és reszletes levelet írtam Neked, de sikeresen elszállt (most bosszankodom). A választ a nemzetközi adózás területén kell keresned, Magyarország és Románia közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményben fogod megtalálni (1996. évi XCIX. törvény) interneten a magyarorszag.hu oldalarol letoltheto. (Mo-nak 56 orszaggal van hasonlo tipusu egyezmenye) Sajnos az egyezmeny minden egyes cikkelyenek jelentosege van, az egyezmény rendelkezik arról hogy bizonyos jovedelmeket mely orszag adoztathatja, illetve ha mindket orszagnak van adoztatas joga, az illetoseg szerinti orszagnak hogyan kell godnoskodni a beszamitasrol vagy mentesitesrol (hogy ne adozzon ketszer a jovedelem). Nagyvonalakban elmondható, hogy bizonyos jovedelmek nem csak az illetoseg szerinti orszagban, hanem a forrasorszagban is adoztathatok ( a Te esetedben Románia a forrásország), ebben az esetben a forrasorszagban levont adot az illetoseg orszag szerinti allamnak kell godnoskodni vagy a beszamitasrol vagy a mentesitesrol. A magyar TA tv megfelelo §-ban (azt hiszem a 28§.-ban) megtalalod a valaszt, hogyan szamitja be magyar TA torveny a kulfoldon levont forrasadot. Magyarorszag a korlatozott beszamitast alkalmazza. Meg kell keresned az egyezmenyben a pontos jovedelemtipust a megfelelo cikkelyben, ebben leirtak szerint kell eljarni. De szerintem nem lehet jutalek tipusu a szamlazott jovedelem, mert ott 5% levonast ir elo az egyezmeny, a jogdij tipusu jovedelemnel irank elo 10%-ot. Fontos a megfelelo jovedelemtipus beazonosítasa!
Illetőségigazolást nem csak magánszemélyek, hanem társaságok részére is kiállít az APEH. (nem csak magánszemélyeknek kell az illetőségüket igazolni) határokat átlépő gazdasági eseményeknél. (Azért ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb a nemzetközi adózás szabályai, csak nagyvonalakban írtam le a valaszt)
Nem tudom, ezzel tudtam-e segíteni.
Üdv:
Hajni
Az egészhez annyit fúznék, hozzá, hogy én egy olyan magyar cégnél vagyok főkönyvelő akinek van régóta román érdekeltsége és volt alkalmam romániai magyar konyvelőkkel konzultálni. A 10%-os forrásadó levonási kötelezettséget a Code Fiscal (román adóügyi törvény) írja elő. Ebben az foglaltatik, hogy a külföldi illetőségű társaság által romániában végzett szolgáltatás után ezt az összeget le kell vonni.
üdv.
csaba
Nekem kérdésem lenne ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném.
Szlovák céghez mennék dolgozni bejelentett munkaszerződéses főállásba, de itthon dolgoznék nekik. Viszont ők a fizetésemet euróban utalnák nekem a számlámra.
KÉrdésem, hogy mi van az adómmal és a tb járulékokkal amiket a bérből szoktak levonni. Azt nekem kell befizetni valahová?
köszönöm szépen:
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég