Adófórum

Adózási és számviteli információk

közösségi adószám alapítványnál

Nemzetközi adózás

HozzászólásSzerző: lederer » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egy alanyi mentességű alapítvány másik EU-s országnak a magyar jogi helyzetről tanulmányt fog írni.

1. Kell-e közösségi adószámot kérnie és ha igen, lehet-e az adószám kérésének az oka, hogy kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni EK más tagállamban, ha nem, akkor hogyan kell kérnem a változásbejelentőn az adószámot? Hiszen ez szolgáltatásnyújtás.
  2. Változik-e az alanyi mentessége esetleg áfásra és a számlára milyen áfakulcsot írok?
  3. Kell-e valamilyen bevallást erről készíteni és mikor?
  4. A teljesítés helyére az áfa tv. 15.§. (4), vagy (5). bekezdése vonatkozik? (Szerintem ez a tevékenység humán kutatás-fejlesztésbe tartozik és így tudományosnak minősíteném....?)

Kérlek segítsetek, még nem volt közösségis ügyletem. Köszönöm: Ági

lederer

HozzászólásSzerző: validitas » kedd szept. 04, 2007 7:02 pm

Szia Ági!

Olvasd el légy szives az alábbi tájékoztatót, az választ ad a kérdésedre a közösségi adószámmal kapcsolatban:

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/kozossegi_nelkul.html

Amennyiben ez a tanulmány nem tartozik a szerzői jogi védelem alá, akkor tudományos szolgáltatásnak is minősülhet, és abban az esetben az Áfa tv. 15.§(4) vonatkozik rá. Ekkor viszont, mivel a teljesítés helye a szolgáltatásnyújtás helye, azaz belföld, szerintem nem kell közösségi adószám, és alanyi mentesen számlázható.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: kati1012 » szer. szept. 05, 2007 5:05 am

Az ART. 22§-a segit, hogy mit kell tenned.
kati1012

HozzászólásSzerző: lederer » szer. szept. 05, 2007 6:05 am

Köszönöm a válaszokat. Elolvastam és úgy értelmezem, hogy akkor nem kell közösségi adószámot kérnem. Viszont a bevallás részét nem igazán értem. Úgy gondolom, hogy nem kell bevallani, vagy igen? Mert ha bevallom, akkor közösségi adószámot is kell kérnem.
lederer

HozzászólásSzerző: lederer » szer. szept. 05, 2007 7:14 am

Sziasztok!

Közben felhívtam az Apeh-ot és az áfás hölgy azt mondta, hogy kell kérnem közösségi adószámot, ugyanakkor a változásbejelentősök pedig azt, hogy nem kell. Elég érdekes és most már teljesen be vagyok zavarodva......

lederer

HozzászólásSzerző: validitas » szer. szept. 05, 2007 8:32 am

Szia!

Még egy kicsit kutakodok a témában, bár szerintem nem kell közösségi adószámot kérned, és bevallanod sem.

Az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. törvény szerint:

22. § (1) Az általános forgalmi adó alanya az adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejűleg nyilatkozik arról, hogy

a) kizárólag tárgyi adómentes értékesítést végez,

b) tárgyi adómentesség helyett az adókötelezettség teljesítését választja,

c) alanyi adómentességet választ,

d) az adómegállapítás melyik különleges módját alkalmazza,

e) az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni. Kereskedelmi kapcsolatnak minősül a termékbeszerzés és -értékesítés - ideértve az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti adómentes termékimportot megalapozó Közösségen belüli adómentes termékértékesítést -, valamint az általános forgalmi adóról szóló törvény 15. § (5) bekezdése és 15/A. §-a szerinti szolgáltatásnyújtás és -igénybevétel,

Tehát az áfa tv. 15.§ (5) bekezd.szerinti szolgáltatásnyújtásról van szó, viszont - ha minden igaz - akkor az általatok készített tanulmány a 15.§ (4) alá tartozik, belföld a teljesítés helye, ezért alanyi mentesen számlázod, nem kell közösségi adószám, nem kell bevallani.

Egyébként az alábbi tájékoztató csodásan leírja az ezzel kapcsolatos tudnivalókat:

http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2007/k27.html

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: lederer » szer. szept. 05, 2007 9:52 am

Köszi a segítséget. Most már én is úgy gondolom (azok alapján, amit írtál + az Apeh tájékoztató alapján), hogy nem kell közösségi adószámot kérni. Mégegyszer köszi és szép napot!
lederer

Vissza: Nemzetközi adózás