Adófórum

Adózási és számviteli információk

üzletvezető ausztriában dolgozik

Nemzetközi adózás

HozzászólásSzerző: fuleinerozsits@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

SZIASZTOK!

VAN EGY KOMOLY PROBLÉMÁM. 1 HÓNAPJA ALAPITOTTUNK EGY CSALÁDI BT-T, A FÉRJEM ÉS AZ ANYÓSOM AZ ÜZLETVEZETŐK, ÉS A KÜLTAG, MIT ALK. ÉPITŐIPAR ÉS SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS A TEVÉKENYSÉGÜNK. AZ UTÓBBIT ÉN VÉGZEM MO-ON, AZ ELŐBBIT A FÉRJEM AUSZTRIÁBAN. EGYEDÜL DOLGOZIK, KISEBB MEGBIZÁSAI VANNAK, DE SZERENCSÉRE FOLYAMATOSAN. AZÉRT HOZTUK LÉTRE A CÉGET, HOGY HIVATALOSITSUK. AZT A FELVILÁGOSITÁST KAPTAM AZ APEH-TŐL, HOGY BT ÜZLETVEZETŐ, ILL. EV MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLY NÉLKÜL DOLGOZHAT AUSZTRIÁBAN. MUNKAVÉGZÉS KÖZBEN ELLENŐRIZTÉK, LEMÁSOLTÁK A CÉGPAPIROKAT, ÉS ŐK IS AZT MONDTÁK, HOGY DOLGOZHAT, DE CSAK EGYEDÜL. MA TELEFONÁLTAK, HOGY FORDITTASSUK LE HIVATALOSAN NÉMETRE A CÉGBIRÓSÁGI VÉGZÉST, VALAMINT A KAMARÁTÓL KÉRJÜNK EGY PAPIRT, HOGY VÉGEZETI A CÉG EZEKET A TEVÉKENYSÉGEKET. BEMENTEM A KAMARÁHOZ, DE AZT MONDTÁK, HOGY CSAK CÉGKIVONATOT TUDNAK ADNI, MÁST EDDIG SEM KÉRTEK ILYEN ESETBEN. MEGADTÁK EGY EISENSTADTI HÖLGY TELEFONSZÁMÁT, AKI MAGYAR ÉS EZEKBEN A DOLGOKBAN JÁRTAS. SZABIN VAN 17-IG. MEGÁLLT A TUDOMÁNYOM, ÉS MEG IS IJEDTEM EGY KICSIT, NEM TUDOM MIHEZ KEZDJEK. MÉG ANNYIT ADALÉKNAK, HOGY A MUNKÁLTATÓI JOGOKAT A MAMA GYAKOROLJA(NYUGDIJAS) IGY A MÁSIK BELTAG (A FÉRJEM) MUNKAVISZONYBAN VAN HETI 10 ÓRÁBAN. EZ A CÉGES PAPIROKBÓL NEM DERÜL KI, UGYANÚGY TELJES, ÖNÁLLÓ JOGKÖRREL RENDELKEZŐ CÉGVEZETŐ. HA VALAKINEK VAN TAPASZTALATA ILYEN ÜGYBEN, VAGY ÖTLETE, KÉREM SEGITSEN.

ELŐRE IS KÖSZI.

fuleinerozsits@freemail.hu

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » pén. júl. 06, 2007 6:58 pm

Az építőipari tevékenység engedélyhez kötöttségéről nincs ismeretem, ezt nektek kell tudni, hogy amikor bejegyezték a céget, illetve bejelentkeztetek az adóhatóságnál, akkor kértek-e valamilyen engedélyt. Gyorsan átnézve a vonatkozó néháyn jogszabályt, nem találom nyomát annak, hogy nálunk  a kivitelezéshez valami spec. engedély kellene (az építésvezetőnek kell valahol nyilvántartva lenni, de az más). Esetleg férjed szakképzettségét igazoló okirat szóba jöhet.

Szerintem ne ijedj meg, hogy az osztrák hatóság a kamarához küldött, mert Eu. boldogabbik felén a kamarák számtalan hatósági funkciót gyakorolnak, csak nálunk bombázták szét ezeket a szervezeteket. Igazából nem is tudom, milyen hatósághoz kellene fordulni ahhoz hogy igazolja, hogy bizonyos esetre nincs jogszabályi rendelkezés (talán az igazságügyi minisztérium dereng nálam mint ilyesmi).

Ha nem rendeződik addig, 17-e nincs messze, osztrákoknál is kell legyen néhány nap türelmi idő a hatósági eljárásban, és lehet jelezni, hogy rajta vagytok az ügyön, és x. nap múlva várható tőletek konkrét válasz, addig adjátok le a cégpapírok fordítását.

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: Sz.Edit » vas. júl. 08, 2007 3:24 pm

Helló, Rózsi?

Minden tevékenység besorolható valahová, a cégalapításkor biztos írtatok néhány témakört. Ha beleillik a tevékenységed, nincs semmi baj, már csak le kell fordíttatni.

Az országos fordítő és hitelesítő iroda végez ilyen fordítást (nem olcsó). Minden nagyobb városban van irodájuk.

Kérdezd bővebben: Bp. Bajza u. 52. sajnos nem tudom a tel.számukat.

Sz.Edit

Vissza: Nemzetközi adózás