Adófórum

Adózási és számviteli információk

Büfé anyag könyvelése

Számvitel

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: eszter73 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy vendéglátó egység beszerzi a főzéshez szükséges élelmiszereket és fűszereket. Hova fogom könyvelni az 51-re mint anyag vagy a81-re mint eladott áru? 

Köszönöm 

eszter73

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: BaraMa » hétf. feb. 04, 2008 6:50 pm

Anyagköltségnek minősülnek a főzéshez felhasznált alapanyagok.

A vendéglátóipari egységben felszolgált italokat könyvelheted az ELÁBÉ-ra.

Ezt akkor is megteheted, ha pld. a 2 literes kiszerelésben megvásárolt bort kiméred decinként.

Ha van olyan étel, amelyhez viszont italt használt fel (pld. boros...) akkor azt anyagköltségként kell szintén könyvelni.

Üdv!

BaraMa

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 6:59 pm

Hello Eszter!

Valamikor réges-régen úgy tanították velünk, hogy amit változatlan formában értékesítel tovább az áru, amit feldolgozol az anyag.

Persze az fontos, hogy változatlan formának minősül a rúd párizsi, szeletelve történő értékesítése, de melegszendvicshez történt felhasználás már anyagfelhasználásnak minősül.

János

jános123

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: HIDNA » hétf. feb. 04, 2008 7:09 pm

Egyetértek, a változatlan formában továbbadott termék minősül árunak, minden ezenkívüli anyagköltség.

Klári

HIDNA

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 7:19 pm

Hello Hidna!

Örülök, hogy itt vagy!

János

jános123

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: HIDNA » hétf. feb. 04, 2008 7:24 pm

Úgyszintén!

Klári

HIDNA

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: viktoriareiber » hétf. feb. 04, 2008 7:27 pm

sziasztok!

Egyetértek azzal, hogy minden fűszer és zöldség,hús.. anyagktg és hogy az italok ELÁBÉ.Viszont azzal, hogy amit a főzéshez használok italt az is anyagktg. Ha belegondolok igaz viszont, akkor valamilyen nyilvántartást kell vezetni, hogy pl.: hétfőn 3 dl bort és 2 dl sört használtam fel, és ha kijön az egy üvegnyi, akkor azt lehet anyagktg-re rakni? Bocsi, a hülye példáért.
Viki
viktoriareiber

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 7:30 pm

Azért ezt egy kicsit gyakorlatiasabban szoktuk kezelni.

János

jános123

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: Erra » szer. feb. 20, 2008 1:02 pm

Szerintem amit megfőz az anyag 51-es, majd záráskor átvezetve a 81-re, amit pedig pl. italok változatlanul elad az elábé lesz. De előtte szerintem készlet 2-esben, és mikor értékesiti akkor elábé, vagy leltárkor átvezeni. Ugyanigy az anyagot is veheted először készletre és onnan költségre, és egy meghatározott százalék pedig tutti selejt lesz. pl. megromlott.
Erra

Büfé anyag könyvelése

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. feb. 20, 2008 1:29 pm

Szerintem minden igaz amit leírtatok, de a kereskedelem az egy speciális terület , anno  is, mikor én tanultam,az árukészlet csoportosításába tartoztak a kereskedelmi áruk: ezek a kizárólagos forgalmazás, értékesítés céljára vásárolt áruk, melyek lehetnek nagykereskedelmi, bolti,vendéglátó-ipari árukészletek.

Árunak kell tekinteni a boltokban és vendéglátóipari egységekben , az áruval mért és az áru árában érvényesített csomagolóanyagot, az ételek elkészítéséhez felhasznált nyersanyagot , a külön felszámított csomagolóanyagot ( pl papírtálcát) és a fogyasztói forgalomban az áruval együtt eladott üvegpalackokat.

Tehát ebből következik, hogy ezt nem anyagköltségként tartom nyilván, illetve számolom el, hanem ugyanúgy áruként mint a változatlan formában vásárolt egyéb árut.

Üdv.

garbo50

Vissza: Számvitel