Sziasztok!
Egy vendéglátó egység beszerzi a főzéshez szükséges élelmiszereket és fűszereket. Hova fogom könyvelni az 51-re mint anyag vagy a81-re mint eladott áru?
Köszönöm
Sziasztok!
Egy vendéglátó egység beszerzi a főzéshez szükséges élelmiszereket és fűszereket. Hova fogom könyvelni az 51-re mint anyag vagy a81-re mint eladott áru?
Köszönöm
Anyagköltségnek minősülnek a főzéshez felhasznált alapanyagok.
A vendéglátóipari egységben felszolgált italokat könyvelheted az ELÁBÉ-ra.
Ezt akkor is megteheted, ha pld. a 2 literes kiszerelésben megvásárolt bort kiméred decinként.
Ha van olyan étel, amelyhez viszont italt használt fel (pld. boros...) akkor azt anyagköltségként kell szintén könyvelni.
Üdv!
Hello Eszter!
Valamikor réges-régen úgy tanították velünk, hogy amit változatlan formában értékesítel tovább az áru, amit feldolgozol az anyag.
Persze az fontos, hogy változatlan formának minősül a rúd párizsi, szeletelve történő értékesítése, de melegszendvicshez történt felhasználás már anyagfelhasználásnak minősül.
János
Egyetértek, a változatlan formában továbbadott termék minősül árunak, minden ezenkívüli anyagköltség.
Klári
Hello Hidna!
Örülök, hogy itt vagy!
János
Úgyszintén!
Klári
Azért ezt egy kicsit gyakorlatiasabban szoktuk kezelni.
János
Szerintem minden igaz amit leírtatok, de a kereskedelem az egy speciális terület , anno is, mikor én tanultam,az árukészlet csoportosításába tartoztak a kereskedelmi áruk: ezek a kizárólagos forgalmazás, értékesítés céljára vásárolt áruk, melyek lehetnek nagykereskedelmi, bolti,vendéglátó-ipari árukészletek.
Árunak kell tekinteni a boltokban és vendéglátóipari egységekben , az áruval mért és az áru árában érvényesített csomagolóanyagot, az ételek elkészítéséhez felhasznált nyersanyagot , a külön felszámított csomagolóanyagot ( pl papírtálcát) és a fogyasztói forgalomban az áruval együtt eladott üvegpalackokat.
Tehát ebből következik, hogy ezt nem anyagköltségként tartom nyilván, illetve számolom el, hanem ugyanúgy áruként mint a változatlan formában vásárolt egyéb árut.
Üdv.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég