Oldal: 1 / 2

Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: ander

Űdv mindenkinek! 

Étterem árubeszerzését T261-K 381  . Tehát nő a készlet. Év végén  T814-K 261 . Jó ez igy? Köszönöm


Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: pén. dec. 08, 2006 3:55 pm
Szerző: mfr
Az attól is függ, hogy a számviteli politikában milyen módszert választottál. Kis cégnél én inkább úgy gondoltam, hogy az étel alapanyagok és a felbontva kimérve eladott italok anyagköltségként (és nem elábéként) az 51-ben kerülnek elszámolásra, majd az év végi mennyiségi leltárfelvételkor a megmaradt alapanyag értéke a legutolsó beszerzési áron beárazva T2-K5. Üdv. mfr.

Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: pén. dec. 08, 2006 4:04 pm
Szerző: ducheniko

Ha eleve a 261-re könyvelsz, de csak év végén készíted el a rendezést, akkor az nem jó. Ez esetben 814-re kell könyvelni, és ami marad, az megy vissza a 261-re. Csak akkor könyvelhetsz a 261-re, ha folyamatosan vezeted mind mennyiségben, mind értékben a nyilvántartásodat év közben, de ez esetben másképpen van.

Én csak azt nem értem, hogy egy étterem profiljába hogyan megy az áruértékesítés. Ha már kinyitottál egy kólát és eladod az már vendéglátás és szolgáltatás, a kóla pedig anyagköltség lesz.

Üdv: ducheniko


Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: pén. dec. 08, 2006 10:05 pm
Szerző: zspotorke

Sziasztok!

Nekem nagyon régről -nem könyvelek ilyen céget, ezért nem vagyok naprakész, így inkább csak gondolatébresztésnek írom,- rémlik, hogy a vendéglátáshoz beszerzett anyagok tekintet nélkül arra, hogy "továbbfeldolgozásra" kerülnek - mégis minden esetben árunak minősültek. Talán a Saldó 'kék" könyv írta.

Üdv: P.Zsuzsa


Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: pén. dec. 08, 2006 10:11 pm
Szerző: ducheniko

Szia!

Most pillanatnyilag a számviteli törvény 28. paragrafusának 2. bekezdése szerint, ha változatlan állapotban maradnak a készletek akkor lehet árunak tekinteni. Ha a szolgáltatás nyújtása során fel fogják használni, akkor az anyag.

Üdv: ducheniko


Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: pén. dec. 08, 2006 10:41 pm
Szerző: zspotorke

Szia!

Köszönöm.

P.Zsuzsa


Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: hétf. dec. 11, 2006 1:26 pm
Szerző: picur76

Szia!

Elsősorban a számviteli politikában rögzített módszer lenne a mérvadó. Ha év közben nincs folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartás, nem könyvelheted a 2-es számlaosztályba, csak költségnek. Szerintem anyagköltség, és nem áru, még az ital sem, mert azt is valamilyen módon felszolgálják.

Év végén leltár, és a maradékot venném készletre, de akkor is az anyagok közé.

Szia! Picur


Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: hétf. dec. 11, 2006 2:54 pm
Szerző: madora100

Ander!

z ételekhez felhasznált nyersanyagot nem lehet a 814-re könyvelni. Anyagfelhasználásként kezelendő. A vendéglátási tevékenységet folytató vállalkozó a 23-as számlacsoportban mutatja ki az ételek elkészítésénél felhasználásra kerülő nyersanyagok, italok beszerzési költségét. (kereskedelmi áru)

Ha nem vezetsz folyamatos készletnyilvántartást, akkor év közben az 51-re könyvelsz, év végén pedig a készleten maradó tételeket átvezeted a 23.készletszámlára.


Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: kedd dec. 12, 2006 9:37 am
Szerző: gyergyoiistvan

Enikőnek van igaza illetve, aki hasonó véleményen van.

Madora! Véletlenül írtál az 5. sorba kereskedelmi árut? Nem anyagköltség vagy késztermék a megmaradt készlet a feldolgozás állapotától függően? Vagy tudsz valamit, ami nekem nem esik le?

Üdvözlettel: Gyergyói István


Árubeszerzés könyvelése

HozzászólásElküldve: kedd dec. 12, 2006 3:27 pm
Szerző: madora100
Az egyéb anyagok gyűjtőfogalmába tartozik az étkezési anyagok csoportja is. Ha az anyagfelhasználásba könyvelt étkezési anyagból év végén készlet marad -és itt nyersanyagról beszéltem- akkor ezt az anyagok között kell készletre venni. Kéreskedelmi készletre kerül az év végén az elkészült ételek beszerzési költsége.