Jó. Gondoltam én is, hogy véletlen volt.
Jó. Gondoltam én is, hogy véletlen volt.
Az étteremben az ételfogyasztáshoz tartozó anyagfelhasználást anyagköltségként kell könyvelni. A változatlan formában felszolgált ital azonban eladott áruk beszerzési értékeként könyvelendő. Kivételt képez ez alól, ha az italt felhasználjuk az ételkészítéshez. ( vörösboros szarvasragu pld.)
Szintén áruként és elábéként kell kezelni a dohányáruk beszerzését.
Az áruk közé tartozik az ital attól függetlenül, ha esetleg a 2 literes üdítőt kisebb mennyiségi egységenként (deciliterenként) szolgálják fel.
Ha év közben nincs mennyiségi nyilvántartás, akkor az éttermi alapanyagok vásárlását anyagköltségnek, az italok beszerzési értékét pedig elábénak kell könyvelni.
Az év végi leltározott értékek ennek megfelelően lesznek anyagok, illetve áruk.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég