Űdv mindenkinek!
Étterem árubeszerzését T261-K 381 . Tehát nő a készlet. Év végén T814-K 261 . Jó ez igy? Köszönöm
Űdv mindenkinek!
Étterem árubeszerzését T261-K 381 . Tehát nő a készlet. Év végén T814-K 261 . Jó ez igy? Köszönöm
Ha eleve a 261-re könyvelsz, de csak év végén készíted el a rendezést, akkor az nem jó. Ez esetben 814-re kell könyvelni, és ami marad, az megy vissza a 261-re. Csak akkor könyvelhetsz a 261-re, ha folyamatosan vezeted mind mennyiségben, mind értékben a nyilvántartásodat év közben, de ez esetben másképpen van.
Én csak azt nem értem, hogy egy étterem profiljába hogyan megy az áruértékesítés. Ha már kinyitottál egy kólát és eladod az már vendéglátás és szolgáltatás, a kóla pedig anyagköltség lesz.
Üdv: ducheniko
Sziasztok!
Nekem nagyon régről -nem könyvelek ilyen céget, ezért nem vagyok naprakész, így inkább csak gondolatébresztésnek írom,- rémlik, hogy a vendéglátáshoz beszerzett anyagok tekintet nélkül arra, hogy "továbbfeldolgozásra" kerülnek - mégis minden esetben árunak minősültek. Talán a Saldó 'kék" könyv írta.
Üdv: P.Zsuzsa
Szia!
Most pillanatnyilag a számviteli törvény 28. paragrafusának 2. bekezdése szerint, ha változatlan állapotban maradnak a készletek akkor lehet árunak tekinteni. Ha a szolgáltatás nyújtása során fel fogják használni, akkor az anyag.
Üdv: ducheniko
Szia!
Köszönöm.
P.Zsuzsa
Szia!
Elsősorban a számviteli politikában rögzített módszer lenne a mérvadó. Ha év közben nincs folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartás, nem könyvelheted a 2-es számlaosztályba, csak költségnek. Szerintem anyagköltség, és nem áru, még az ital sem, mert azt is valamilyen módon felszolgálják.
Év végén leltár, és a maradékot venném készletre, de akkor is az anyagok közé.
Szia! Picur
Ander!
z ételekhez felhasznált nyersanyagot nem lehet a 814-re könyvelni. Anyagfelhasználásként kezelendő. A vendéglátási tevékenységet folytató vállalkozó a 23-as számlacsoportban mutatja ki az ételek elkészítésénél felhasználásra kerülő nyersanyagok, italok beszerzési költségét. (kereskedelmi áru)
Ha nem vezetsz folyamatos készletnyilvántartást, akkor év közben az 51-re könyvelsz, év végén pedig a készleten maradó tételeket átvezeted a 23.készletszámlára.
Enikőnek van igaza illetve, aki hasonó véleményen van.
Madora! Véletlenül írtál az 5. sorba kereskedelmi árut? Nem anyagköltség vagy késztermék a megmaradt készlet a feldolgozás állapotától függően? Vagy tudsz valamit, ami nekem nem esik le?
Üdvözlettel: Gyergyói István
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég