Adófórum

Adózási és számviteli információk

üzemorvos szabályai

Tb, munkaügy, bérterhek

üzemorvos szabályai

HozzászólásSzerző: t-email » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Hány főnél kötelező az üzemorvos? A válaszokat köszönö,

t-email

t-email

üzemorvos szabályai

HozzászólásSzerző: csondornemariann » szer. szept. 05, 2007 10:28 am

Szia T-email! A 89. Korm.rend. szabályozza, bemásolom az elérési utat. Konkrétan a 3. mellékletben írják le a létszámokat. http://www.dpn.hu/k89-95e.html Üdv. Mariann
csondornemariann

üzemorvos szabályai

HozzászólásSzerző: t-email » szer. szept. 05, 2007 11:51 am

Köszönöm, bár én másra gondoltam, csak rosszul kérdeztem, bocsánat. Mi arra gondoltunk, hogy egy cégnél az alkalmazottaknak mikor kötelező elmenni orvosi vizsgálatra. Pl én régen közalkalmazott voltam, és kétévente el kellett mennem munkaügyi orvoshoz, és ő elküldött ekg-ra, tüdőszürésre és ha rendben voltam, kiállított egy papírt, mely két évig érvényes volt.

Bocsánat, hogy körülményes vagyok, de nem tudom jobban megfogalmazni, remélem érthetőre sikerült.

Nagyon köszönöm,

t-email

t-email

üzemorvos szabályai

HozzászólásSzerző: csondornemariann » szer. szept. 05, 2007 12:31 pm

Szia!
Erre gondolsz?
"Időszakos munkaköri és szakmai alkalmassági vizsgálat
6. § (1) A szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatottak időszakos alkalmassági vizsgálaton vesznek részt a munkaköri alkalmasság újbóli véleményezése céljából. Az időszakos vizsgálatokat
a) a 18. életévét be nem töltött munkavállalónál évente,
b) az idősödő munkavállalónál - amennyiben nem tartozik a c)-i) pontok hatálya alá - évente,
c) a 3. számú melléklet szerinti fizikai, kémiai kóroki tényezők hatásának kitett munkavállaló esetében, az ott meghatározott gyakorisággal,
d) a 4. számú melléklet szerinti fokozottan baleseti veszéllyel járó munkakörben foglalkozatott ilyen tevékenységet végző munkavállalónál a mellékletben szereplő gyakorisággal,
e) a 5. számú melléklet szerint fokozott pszichés terhelésnek kitett munkavállalónál kétévente,
f) a pszichoszociális kóroki tényezők hatásának kitett, a 6. számú melléklet szerinti munkavállalónál évente,
g) a külön jogszabály szerinti korkedvezményre jogosító munkakörben foglalkozatott olyan munkavállalónál, aki nem tartozik a b)-e) pontok hatálya alá, évente,
h) külföldi munkavégzés esetén az a)-f) pontok hatálya alá tartozó munkavállalónál (amennyiben az időszakos munkaalkalmassági vizsgálatok elvégzése külföldön nem biztosított), átmeneti itthon-tartózkodása alkalmával, illetve hazalátogatásakor, legfeljebb évente,
i) a külön jogszabály szerinti biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalónál évente
kell elvégezni.
(2) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti időszakos vizsgálatok a 3. számú mellékletben meghatározott esetekben biológiai monitorozást is magukba foglalnak. A biológiai monitorozáshoz szükséges vizsgálatok gyakoriságát a foglalkozás-egészségügyi orvos az expozíció figyelembevételével határozza meg. Az (1) bekezdés i) pontja szerinti évenkénti időszakos alkalmassági vizsgálatot az 1. számú mellékletben szereplő munkakörökben dolgozó munkavállalóknál, illetve tevékenységet végző személynél is el kell végezni.
(3) A tanulói jogviszony fennállása alatt időszakos alkalmassági vizsgálatot kell végezni a szakmai alkalmasság újbóli véleményezése céljából
a) a szakképző intézmény valamennyi tanulójánál évente;
b) a tanulónál, azokban a munkakörökben, amelyekben a munkavállalót egy évnél gyakrabban kell időszakos alkalmassági vizsgálatban részesíteni, az adott munkakörre előírt gyakorisággal.
(4) A 3. számú mellékletben nem szereplő és idült vagy késői hatású veszélyes anyagok esetében, a munkáltatótól megkapott biztonsági adatlapon szereplő információk alapján évenként időszakos munkaköri alkalmassági vizsgálatot kell végezni.
(5) Az időszakos munkaköri, illetve szakmai alkalmassági vizsgálatot végző orvos a vizsgálati eredmények alapján az (1) és (3) bekezdésekben előírtaknál rövidebb érvényességi időt is megállapíthat."
Üdv.
Mariann

csondornemariann

üzemorvos szabályai

HozzászólásSzerző: validitas » szer. szept. 05, 2007 12:56 pm

Szia!

A munkavédelemről szóló 1993.évi XCIII. törvény és a végrehajtására kiadott 5/1993. (XII.26.) MüM rendelet rendelkezik róla, általában évente kell elvégezni, de ez függ attól is, hogy milyen csoportba vannak sorolva a munkavállalók. A veszélyesebb munkaköröknél sűrűbben kell. A vállalkozás munkavédelmi szabályzatában kell rögzíteni az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket (pl. milyen munkakörökben, milyen életkori csoportok milyen gyakorisággal vesznek részt időszakos orvosi vizsgálaton). 

Üd: Böbe

validitas

üzemorvos szabályai

HozzászólásSzerző: validitas » szer. szept. 05, 2007 12:57 pm

Szia Mariann! Ezt melyik jogszabályból idézted? Már meg is találtam: a 33/1998. (VI.24.) NM rendeletről van szó, ez foglalkozik a munkaköri alkalmassági vizsgálatokkal.

Köszi: Böbe

validitas

üzemorvos szabályai

HozzászólásSzerző: csondornemariann » szer. szept. 05, 2007 1:24 pm

Szia Böbe!

A 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet
a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről

Elérési út:http://www.uzemorvos.info/rendelet_33.htm

Üdv.
Mariann

csondornemariann

üzemorvos szabályai

HozzászólásSzerző: validitas » szer. szept. 05, 2007 1:35 pm

Köszönöm, közben én is rátaláltam. Üdv: Böbe
validitas

üzemorvos szabályai

HozzászólásSzerző: harmatine1.andrea » szer. feb. 27, 2008 8:00 am

Sziasztok!

Én is megnéztem azt az útvonalat, ahol leírják, hogy hány főtől kell alkalmazni helyben orvost és ápolót.

De olyat nem találtam, hogy hány főtől kötelező üzemorvost foglalkoztatni. Pl.: ha egy bt 1-2 főt alkalmaz, akkkor is kell üzemorvos?

Köszi!  Andi 

harmatine1.andrea

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek