Adófórum

Adózási és számviteli információk

betegszabit hogy javítsam,kérlek, segítsetek

Elektronikus bevallás

betegszabit hogy javítsam,kérlek, segítsetek

HozzászólásSzerző: boamada » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

2015.január 15-től keresőképtelenség.Azóta is, még most is folyamatos. Beküldtem a 08-ast januárra, mint munkabér és betegszabi. Elszámoltam, a betegszabi nem hétvégére is jár, mint a táppénz, most jöttem rá. A februári 08-ban úgy tüntettem fel, hogy már táppénz végig.(táppénzes papírokat egyben adta az orvos most) Most a táppénz igényléshez töltöm ki a nyomtatványt és rájöttem, hogy febr.1-2-3 nem táppénz, hanem betegszabi.Számfejthetjük később a 3 napot, pl. a betegállomány lezárásakor? Vagy most azonnal helyesbítő/önellenőrző 08-asokat be kellene adnom? Ti hogy hoznátok helyre?
boamada
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

betegszabit hogy javítsam,kérlek, segítsetek

HozzászólásSzerző: Zsuzsanna513 » hétf. márc. 16, 2015 11:09 am

Szia!

Én önrevízióznám a februári 08-ast. Nehogy később elmaradjon...
Ráadásul így szabályos.
Arra figyelj (már én is megjártam), hogy a betegszabi munkanapokra és szabadságokra is jár. Ha pl munkaidőbeosztáson szabi szerepelt, akkor arra számolj betegszabadságot, szabit pedig értelemszerűen nem kell kiírni.


Zsuzsanna513
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:37 am

betegszabit hogy javítsam,kérlek, segítsetek

HozzászólásSzerző: boamada » hétf. márc. 16, 2015 6:17 pm

Helyesbíteni, javítani nem lehet? Ugyanis a januárnál már szintén beírtam, hogy vége, 30-31 táppénz. Azt elvben törölni kellene. Akkor a januárt és februárt is önellenőrizni kellene? Abban bíztam, hogy mikor lezárul a táppénz, még 3 nap betegszabit számfejtünk és helyreáll a világrend. Tekintettel arra, hogy a 3 nap kifizetve sincs még. Március hónap számfejtése lenne....
boamada
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

betegszabit hogy javítsam,kérlek, segítsetek

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd márc. 17, 2015 11:58 am

Szia! nem igazán lehet pontos választ adni, mert nem egészen érthető - lehet, hogy csak számomra - a helyzet.

Nem tudni, milyen munkaidő-beosztású emberről van szó... De, ha már 2015.január 15-én keresőképtelen volt és munkaidő-beosztása szerint mondjuk úgy dolgozik, hogy hétfőtől-péntekig, szombat-vasárnap pedig pihenőnap.. Akkor 2015. januárban ennek az embernek 12 nap betegszabadsága volt.. Nem értem miért probléma a a 15.januári 08M-es bevallás.. tudtommal azon a betegszabadságot külön nem kell jelölni, nevesíteni semelyik lapon.
A táppénz miatti keresőképtelenséget, azt igen jelölni kell a 08M-08 lapon...
Ha Januárban hibásan az adott ember 1508M-08 lapon szerepeltettétek, hogy jan.30-31 már (bizt.szünetel) táppénzes nap és munkabért sem fizetettek neki erre az időre, ..

Akkor szerintem januárra be kell adni helyesbítést.., amin nem lesz ott a hibás táppénzes nap... február havi 08-as bevallást szintén helyesbíteni kell... hogy csak febr.05-től van bizt.kiesője táppénz miatt, mert a febr.2-3-4 még betegszabi, ami nem került neki kifizetésre..
Elméletileg jan.30-ra jár még neki a betegszabadságra járó összeg. a 31-e a példabeli esetben pihenőnapja, és jár még neki a febr.2-3-4 BSZ jövedelem.. amiket, mint esedékességet követően (késve kifizetett) jövedelmet a kifizetés hónapjára vonatkozó 08-asban kell vallani.. az SZJA-s, stb. részt egyben.. a járulékos lapokat pótlapozással a vonatkozó bizt.idővel..

Nem biztos, hogy a napok így stimmelnek, csak példálóztam 5/2 munkarendet szombat-vasárnapi pihenőnappal feltételezve.. A Táppénz igénybejelentést már február elején a BSZ lejártát követően kellett beadni.., ha azon is hibásan szerepel a betegszabadság és a táppénz kezdő időpontja,stb.. beszélni kellene a eg.pénztári ügyintézővel, hogy mi legyen..
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

betegszabit hogy javítsam,kérlek, segítsetek

HozzászólásSzerző: boamada » szer. márc. 18, 2015 6:54 am

Teljesen jól okoskodtál: 5+2 nap.
A táppénz igénylésen jól szerepel, mert azt már jól csináltam. ( én vagyok az a törött lábú táppénzes, aki alkalmazott is+ ügyvez. is+ a birka is)

Nagyon köszönöm, hogy segítsz.
Csak az még a bajom, hogy akkor a 30-31 még nem táppénz, ez tiszta, ezzel helyesbíthetem a januári bevallást? Nem önellenőrzést kell beadni? ( bírságot nem szeretnék)

Az még cifrázza a helyzetet, hogy van egy nap, ami igazolt távollét lehetne ( a 14-e) mert kórházban sürgősséggel kellett vizsgálatokat csinálni egész nap, több helyen ( munkavégzés nyilván nem volt, több zárójelentés, stb. viszont van), de táppénzre csak 15-ével vett fel a körzeti doki. Ha a 14-ét úgy tekintenénk, hogy fizetetlen, de igazolt távollét, akkor az egy nap, a 30-a ki van fizetve. (nem tudom, biztosításból kiesőnek nem számítana az az egy 14-ei nap????)
Az utólag számfejtett 3 nap mehet a március hónappal?
A februárt nem kell önellenőrizni ( bírság kalkuláció)/helyesbíteni a kimaradt 3 nap miatt? Az esedékességet követő kifizetés működhet? (nincs is miből fizetni, mivel ha nem dolgozom, nincs bevétel...)
Végül is ha helyesbítésekkel bemehetne, az teljesen megnyugtató lenne...

boamada
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

betegszabit hogy javítsam,kérlek, segítsetek

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. márc. 18, 2015 5:46 pm

Szia! Ha kórházban volt 14-én, akkor a kórházi papír alapján az már "keresőképtelenség", ha kórházi igazolása. Szerintem a fizetetlen nap nem lenne tisztességes vele szemben, mert ha közlitek vele, hogy elcseszted.. nincs igazolás a kórházról.., a dokinak meg nem mondtad, hogy már 14-én.. akor a dolgozó biztos, hogy azt kérte volna, hogy arra a napra legyen már neki szabadság..

A januárt, februárt a 08-as vonatkozásában elég helyesbíteni, hiszen a járó pénze nem lett kifizetve, csak márciusban..,ami a márc.bevallásban fog szerepelni. Jan.Febr-ban adót, adóalapot nem érint.. tehát nem önellenőrzés. Nyilván, mivel elszúrtátok, hogy nem fizetttétek neki időben a betegszabit.. jár neki némi kamat.. a késés miatt..

ha a 14-e fizetetlen lenne neki, az bizony bizt.kieső idő..

üdv.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

betegszabit hogy javítsam,kérlek, segítsetek

HozzászólásSzerző: boamada » csüt. márc. 19, 2015 9:47 pm

Mazsi5, te kis tündér!
Tényleg hálás vagyok neked.

Én vagyok a táppénzes dolgozó és én csesztem el.
Ergo most, mint ügyvez. ki akarok mászni a slamasztikából, tehát inkább lenyelek egy nap fizetetlent, ha az a jobb.Ebből indultam ki.
Kamatot meg isten ments, hogy számoljak magamnak... :)

A kórházi papír meg nem igazolás, hanem zárójelentés... de nem benn feküdtem, hanem vizsgálgattak több intézményben, kórházban is.
Persze, birka voltam, 14-ével kellett volna felvetetnem magam a körzetinél, de csak utólag adta oda a doki asszisztense a táppénzes papírokat. Ki a fene figyelte, hogy melyik nappal vett fel?

Köszi a segítségedet, akkor helyesbítésként beadom.
boamada
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am


Vissza: Elektronikus bevallás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég