Adófórum

Adózási és számviteli információk

ügyvezető felszámolás alatt

Számvitel

ügyvezető felszámolás alatt

HozzászólásSzerző: cecil59 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Az új ptk szerint alapíthat új KFT-t az a mszemély, aki ügyvezető egy felszámolás alatti cégben? A cég nem lesz felszámolva, egyezség lesz, de most alapítana egy új kft-t külföldi tulajdonosokkal - független az FA cégtől. Ezen kívül 80 %-ban tulajdonos/ügyvezető egy másik kft-ben is. Lehet ügyvezető az újonnan alapított kft-ben szerintetek? vagy 3 évig nem... ? köszi előre is!
cecil59
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

ügyvezető felszámolás alatt

HozzászólásSzerző: afg » szer. júl. 02, 2014 9:07 pm

Az adóregisztrációhoz kapcsolódik úgy gondolom a kérdésed. Ezt az Art. 24/C. § szabályozza, a Te esetedben a következőket jelenti:

Az új cégnél lehet ügyvezető illetve 50 %-ot meghaladó tulajdonos ( 50% ill. az alattit nem vizsgálják), ha a következőket számba veszitek.

Akadályt jelent, ha ügyvezető ill. 50% feletti tulajdonos egy olyan társaságban ahol:
15 millió Ft feletti tartozása van a cégnek, jelen esetben ez a felszámolás alatti cégre is igaz lehet, bár nem tudjuk mekkora összegről van szó. Ha nincs 15 millió akkor nem szempont, akkor alakíthat új céget. Ha folyamatosan eléri a 15 milliót a tartozás és annak bekövetkeztekor (amikor elérte ezt a határösszeget) vagy az után bármikor ügyvezető ill. 50% feletti tag volt akkor nem alakíthat céget (24/C. § 2aa pontja).

A felszámolás miatti jogutód nélküli megszűnés esetén, ha 15 millió Ft feletti tartozással szűnt meg a cég, akkor 5 évig nem alakíthat új céget, illetve nem tud már meglévőbe beszállni(itt a lényeg, hogy a felszámolás miatt szűnt meg) 24/C. § 2ab pontja. Ez azt gondolom, hogy nem számít, mivel a Te esetedben élő a cég.

A PTK. tényleg változott és ha jól tudom akkor abban az esetben lesz probléma a cégalapítással, ha a felszámolás kényszertörlési eljárásba megy át. Bizonyos feltételek esetén eltiltott tisztségviselővé válhat, ami kihat ugyancsak a későbbi céges ügyekre, sőt az már a meglévőkre is hatással van.

Az új cég alapítással egyenrangú eset az amikor meglévő céget venne meg, mert a vizsgálati szempont ugyan az csak azt a 24/D. § taglalja. De, ha a NAV felszólítja, hogy gond van, akkor kimentési kérelmet nyújthat be, ha nem érzi magát felelősnek 24/C. § (4) ( ez már egy másik történet.....)





afg
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 25 vendég

cron