Szerző: tothkornelia69 » kedd jan. 08, 2013 10:23 am
Az ingyenességhez:
"Az ingyenes használatba adás elvileg létezik, a gyakorlatban széles körben alkalmazzák is, bár megítélése a hivataloknál sem egyértelmű. A magánszemélynél nem keletkezik adókötelezettség, mert nem szerez jövedelmet. A társaságnál azonban meg kell állapítani a használati jog értékét (ami nyilvánvalóan függ - többek között - az ingatlan nagyságától, állapotától, továbbá az ingyenes használat megállapodásban rögzített időtartamától stb.), amelyet az átvevőnél az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok között kell a rendkívüli bevételekkel szemben állományba venni. Az így állományba vett vagyoni értékű jog értéke alapján terv szerinti értékcsökkenési leírást kell elszámolni az ingyenes használat várható (illetve konkrét) időtartama függvényében. A rendkívüli bevételek között elszámolt értéket halasztott bevételként időbelileg el kell határolni, és az elhatárolt összeget a költségként elszámolt terv szerinti értékcsökkenési leírással azonos összegben kell megszüntetni.
Üdvözlettel:
Böröczkyné Verebélyi Zsuzsa"
http://www.ado-expo.hu/szak_valaszok.php?type=ado&ans=12
Az az igazság, hogy szerintem ezt nagyon kevesen alkalmazzák, megmondom őszintén nekem még nem volt olyan esetem, hogy ezen lovagoltak volna, hogy a székhelyért miért nem fizet a cég, mondjuk sok esetben ez valamelyik tag, vagy ügyvezető lakhelye is szokott lenni egyben.
Ingyenes használatnál a piaci értéket kellene figyelembe venni, és úgy gondolom mint egy fajta használati jog, amelyet ingyenesen szerez meg a cég, illetéket kellene fizetnie (ajándékozás).
Nektek kell eldönteni, melyik megoldást választjátok, nem ismerem a bt anyagi helyzetét, így látatlanból a bérleti díj csökkentésre voksolnék, de tényleg csak látatlanból. Azért nem olyan rossz 16 % adófizetéssel jövedelemhez jutni, meg a magánszemély költséget is tud elszámolni a bevétellel szemben, fenntartás, javítás, sőt écs is, így szerintem nem sok adóztatandó jövedelme marad. Mondjuk előleget kell vonni, 2012-ben max 50 % ktgig nyilatkozhatott, idén még néztem hogy alakul.