Szerző: afg » pén. aug. 17, 2012 6:24 pm
Anyagköltség vagy elábé?
Kérdés: Az anyagköltség és az elábé fogalmának meghatározása gondot jelent a vendéglátásnál és a bolti kiskereskedelemben. Például a vendéglátásban a felszolgált, kimért ital, a fagylalt áru vagy anyag, a kiskereskedelemben a 15-20 dkg-onként értékesített felvágott áru vagy anyag? Fontos ez a helyi adóbevallás miatt is, mert városunkban más mértékkel adózik a kereskedelmi tevékenység, mint a vendéglátás, mint szolgáltató. A válaszhoz - elöljáróban - az Szt. 78. §-ának (2) és (5) bekezdését kell idéznünk, mely szerint:
anyagköltségként az üzleti évben felhasznált vásárolt anyagok bekerülési értékét kell kimutatni,
eladott áruk beszerzési értéke az üzleti évben - általában - változatlan formában eladott anyagok, áruk bekerülési értékét foglalja magában.
A kérdés eldöntéséhez (tehát, hogy anyagköltség vagy elábé) arra kell választ adni, hogy a vásárolt anyagot, árut felhasználták vagy értékesítették jellemzően változatlan formában.Amikor a vendéglátásban a vendég italt kér és kap, és az ital ellenértékét külön fizeti meg, akkor a vendéglátó az eladott ital bekerülési értékét elábéként, a kapott ellenértéket pedig az italértékesítés árbevételeként számolja el. (Ez igaz a kimért italra is, hiszen önmagában az a tény, hogy kisebb mennyiségben adják el, nem változtatja meg a vásárolt anyagot, árut.) Amikor a vendéglátásban az italt az ételek előállítása során használják fel, vagy annak ellenértékét (például a vacsorán) a felszolgált étel ára magában foglalja, akkor az ételkészítéshez felhasznált, az étel részét képező ital bekerülési értéke anyagköltségként számolandó el.A bolti kiskereskedelemben a vásárolt felvágott értékesítése akár rúdban, akár szeletelve (15-20 dkgonként) történik, az változatlan formában történő értékesítést jelent, és így a bekerülési értéket elábéként, az eladási árat a kereskedelmi tevékenység árbevételeként kell elszámolni. (A boltban a felvágottat, amikor szeletelik, akkor nem felhasználják, hanem értékesítésre teszik alkalmasabbá.)A vendéglátásban a reggelihez felszolgált, a reggeli részét képező, a felszeletelt felvágott természetesen nem elábé, hanem anyagköltség, mivel ellenértéke a reggeli árában (és nem külön) térül meg.
Számviteli Levelek / 2003. június 12. 1282.