Üdv Mindenkinek!
2012-től ugyebár minden befogadott számlát nagyító alatt kell nézni. Jelen esetben adva van egy nem egyéni vállalkozónak minősülő adószámos magánszemély, aki Falusi vendégfogadás alias fizetővendéglátás címszó alatt adott ki szállásról számlát. A számla befogadó, a szolgáltatást igénybe vevő az bizony "kifizető", és mint ilyen, köteles lett volna az emberei kezébe nyomni egy halom nyilatkozatot, meg kifizetési bizonylatot, hogy azzal menjenek szállást keresni az ország másik felébe. Persze az sem ártana, ha profi adózási ismereteik is lennének, hogy az egész napos munka után ki tudják tölteni a szállást adó néni helyett a nyomtatványokat.
Nézzétek el nekem, hogy ilyen hangvételű a bevezetés, de most éppen fortyogok. Miért nem lehetett békén hagyni az szja előleg levonási szabályokat? Kapok egy számlát, elszámolom költségként és Ámen. Aki kiadta a számlát, majd bevall mindent a saját felelősségére. Ne az én felelősségem legyen már még ez is!
A kérdésem tulajdonképpen egyszerű. Valóban ilyen nagyon túl van bonyolítva a szállásfoglalás?
- A "néni" kiadja a számlát a szállásról- az egész összegről.
- Nyilatkoztatom, hogy az önálló tevékenységének jövedelmét milyen költségelszámolási móddal kívánja leadózni - tételes, max 50% az előlegnél- 90%-os jöv.hányad, esetleg átalányadózással (nekem ez lenne a legegyszerűbb)
- Nyilatkoztatom, hogy az éves összevonandója meg fogja-e haladni a 2.424e-et
- Kiszámítom a jövedelmét, megállapítom a 16% szja-t,
- kiszámítom a 27% ehot,
- a számla összegéből levonom az szja-t, az eho-t, és kifizetem,
- adok neki egy kifizetési bizonylatot, lássa belőle a figyelembe vett ksg-et, a levont szja-t, a levont eho-t.
- Tudnom kell minden adatát a 08-ashoz.
- Reménykedhetek, hogy legközelebb nem küldi el a Fiainkat a búsba.
Kifelejtettem valamit? Köszi: Edit