Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fizetővendéglátó szja, eho levonás

SzJA

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv Mindenkinek!
2012-től ugyebár minden befogadott számlát nagyító alatt kell nézni. Jelen esetben adva van egy nem egyéni vállalkozónak minősülő adószámos magánszemély, aki Falusi vendégfogadás alias fizetővendéglátás címszó alatt adott ki szállásról számlát. A számla befogadó, a szolgáltatást igénybe vevő az bizony "kifizető", és mint ilyen, köteles lett volna az emberei kezébe nyomni egy halom nyilatkozatot, meg kifizetési bizonylatot, hogy azzal menjenek szállást keresni az ország másik felébe. Persze az sem ártana, ha profi adózási ismereteik is lennének, hogy az egész napos munka után ki tudják tölteni a szállást adó néni helyett a nyomtatványokat.
Nézzétek el nekem, hogy ilyen hangvételű a bevezetés, de most éppen fortyogok. Miért nem lehetett békén hagyni az szja előleg levonási szabályokat? Kapok egy számlát, elszámolom költségként és Ámen. Aki kiadta a számlát, majd bevall mindent a saját felelősségére. Ne az én felelősségem legyen már még ez is!
A kérdésem tulajdonképpen egyszerű. Valóban ilyen nagyon túl van bonyolítva a szállásfoglalás?
- A "néni" kiadja a számlát a szállásról- az egész összegről.
- Nyilatkoztatom, hogy az önálló tevékenységének jövedelmét milyen költségelszámolási móddal kívánja leadózni - tételes, max 50% az előlegnél- 90%-os jöv.hányad, esetleg átalányadózással (nekem ez lenne a legegyszerűbb)
- Nyilatkoztatom, hogy az éves összevonandója meg fogja-e haladni a 2.424e-et
- Kiszámítom a jövedelmét, megállapítom a 16% szja-t,
- kiszámítom a 27% ehot,
- a számla összegéből levonom az szja-t, az eho-t, és kifizetem,
- adok neki egy kifizetési bizonylatot, lássa belőle a figyelembe vett ksg-et, a levont szja-t, a levont eho-t.
- Tudnom kell minden adatát a 08-ashoz.
- Reménykedhetek, hogy legközelebb nem küldi el a Fiainkat a búsba.

Kifelejtettem valamit? Köszi: Edit
olahneedit

HozzászólásSzerző: resbt » csüt. máj. 03, 2012 3:46 pm

Szia!

Igen, egyetértek, hiszen tudjuk; egyszerűsödik az adórendszer ugyebár.
Egyébként meg: EHO 1M felett van, ha jól tudom (teáht igen, kihagytál valamit :) Bocsi, de már csak dühöngve és/vagy mosolyogva lehet az adórendszerről beszélni. De magánszemélyekkel nem foglalkozom részletesen pont azért, amiért te is fortyogsz.
Én évek óta fortyogok.

Mellesleg: azért kell a kifizetőnek levonnia, mert az ország másik sarkában a nénike gondolod be fogja vallani a bevételét? No ezért...

Üdv: Zoltán
resbt

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. máj. 04, 2012 12:24 am

Szia! Ezen az egymillión én is fennakadtam, de elvileg különbséget kell tenni a fizetővendéglátó és az ingatlanbérbeadó között. Keresem, de nem találom a különbséget. Illetve nyilván attól lesz a sima bérbeadóból szálláshely-szolgáltató vagy más néven fizető-vendéglátó, hogy az akármilyen kormányrendelet előírásainak megfelelően ezt a tevékenységét - fizetővendéglátás - bejelenti a hivataloknak.
Na most, ha a kapott számlán azt látom, hogy xy "Falusi vendégfogadó", akkor azért joggal feltételezhetem, hogy nem tartós időtartamú lakás-bérbeadással foglalkozik az illető. Nézem az Eho törvényt, de alapvetően csak az átalányadós szálláshely-szolgáltatót nevesíti külön.
Olvastam ezt: http://nav.gov.hu/data/cms220589/10_ingatlan_berbeadasa.pdf
Ebben pedig idézem:
"A kifizetőt és a bérbeadó természetes személyt nem terheli a 27 százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség, ingatlanbérbeadásból származó jövedelem után kizárólag 14 százalékos mértékű a hozzájárulás fizetési kötelezettség."
"A fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély kötelezett százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetésére, amely a tételes átalányadó 20, ha az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat alkalmazza, akkor a jövedelem 27 százaléka, feltéve, hogy e tevékenység alapján a magánszemély nem minősül a Tbj. szerinti egyéni vállalkozónak."
Így aztán ha a fizető-vendéglátó nem 14% ehót fizet, akkor nem vonatkozik rá az 1milliós határ sem.
A fogalmak mostanra már csak úgy kavarognak, azért nagyon jó lenne tudni, hogy honnan tudhatnám én egy vad idegen laikus emberkéről, hogy ő most tulajdonképpen micsoda?
olahneedit

HozzászólásSzerző: resbt » pén. máj. 04, 2012 7:51 am

Szia!

Igen, ezért írtam, hogy "úgy tudom", mivel tényleg nem foglalkozok és nem is akarok magánszemélyekkel foglalkozni.
resbt

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. máj. 04, 2012 1:57 pm

Hálás lennék, ha valaki más is rákukkantana erre a témára, mert nem boldogulok vele!!!!
olahneedit

HozzászólásSzerző: olahneedit » szer. jún. 20, 2012 7:04 pm

Mielőtt lezárom a kérdést:
Végül is arra jutottunk, hogy ez a szálláshely-szolgáltató vagy más néven fizetővendéglátó abban az esetben, ha nem választja a tételes átalányadót, akkor úgy működik, mint bármelyik adószámos magánszemély, ráadásul nem tekinthető sima ingatlan-bérbeadónak sem, mert ő bizony bejelentve, feltételeknek megfelelve szálláshely-szolgáltató.
Ebben az esetben pedig nem tőle vonom a 27% ehót, hanem én fizetem meg, ergó ennyivel drágul a szállásom.
Ő pedig majd a bevallásakor szépen külön kezeli a kifizetőktől kapott bevételeit, mert azok után már ő mint magánszemély nem lesz kötelezett ehó fizetésére.
Komoly fenntartásaim vannak továbbra is azzal kapcsolatban, hogy ez így működik.

Azért, ha majd valaki kutat ugyanezen témában, legyen szíves megosztani velünk az esetét, és azt, hogy mire jutott az ügyben.
olahneedit

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. jún. 20, 2012 9:10 pm

Szia Edit! Talán az alábbi tájékoztató segít
A fizető-vendéglátó tevékenység folytatásának adózási szabályai
• 2012. május 31. 09:29
• Forrás: www.apeh.hu
• Szerző: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága
• Kategória: Szja
Sokan egészítik ki jövedelmüket fizető vendéglátással. A jogszabályoknak megfelelő adózás miatt érdemes a vonatkozó törvényi rendelkezéseket áttekinteni.

A fizető vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély jövedelmét az önálló tevékenységből származó jövedelem szabályai szerint állapítja meg. A jövedelem megállapítása során tételes költségelszámolás, vagy igazolás nélkül 10 % költséghányad elszámolható.

A személyi jövedelemadó mértéke 16 %. A várhatóan 2 424 000,- Ft-ot meghaladó összevont adóalap esetén 27 %-os adóalap kiegészítést követően kell az adót kiszámítani.

Az adóelőleget a negyedévet követő 12-ig meg kell állapítani, azonban csak akkor kell megfizetni, ha meghaladja a 10 000,- Ft-ot.

Fizető-vendéglátó tevékenység folytatása esetén tételes átalányadózás választható. Ebben az esetben az adó éves összege szobánként 32 000,- Ft, melyet egyenlő részekre osztva, szintén a negyedévet követő 12-ig kell megfizetni.

Bármely adózási mód választása esetén a fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás (Eho) fizetésére kötelezett.

A jövedelem összegétől függetlenül az Eho a jövedelem 27 %-a. Tételes átalányadózás választása esetén a tételes átalányadó 20 %-át kell, Eho-ként megfizetni.

Az Eho-t a személyi jövedelemadó előleg befizetésével egy időben, szintén a negyedévet követő 12-ig kell teljesíteni.

A bevallás benyújtására mindkét adózási mód esetén adóévet követő május 20-ig kötelezett a magánszemély.

Tehát a magánszemély kötelezett az eho fizetésre a fentiek alapján.
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. jún. 21, 2012 12:09 am

Szia!
Tündér vagy, hogy foglalkozol a témával, de pl. ez a tájékoztató sem említi, hogy milyen kötelezettségei vannak a "kifizetőnek", ha fizető-vendéglátó szolgáltatást vesz igénybe.
Sokáig én is azt vettem alapul, hogy ő kötelezett a 27%-os ehó megfizetésére, tehát akkor majd levonom tőle. Hát nem! Nem úgy működik mint a bérbeadás.
Egészen a bevallás kitöltéséig rágódtam rajta, de a 08-asban pl. nincs is olyan sor, hogy "levont 27%-os ehó".
És igazad van, a tájékoztató alapján valóban úgy értelmezhető, hogy saját maga kötelezett az ehó megfizetésére. Az összeszedett infók alapján viszont azt kell erre mondanom, hogy sajna én vagyok a kötelezett mint kifizető.
Üdv: Edit
olahneedit

Vissza: SzJA