Adófórum

Adózási és számviteli információk

előleg, résszámla, fordított áfa

ÁFA

HozzászólásSzerző: mlany » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Mivel egyre több variáció létezik a kérdésemre, szeretném, ha segítenétek nekem. A történet a következő: Van egy építési engedély köteles munka, mely szerződés szerint ugyebár fordított áfás. A munka ütemezése a következőképpen zajlik: 1. megrendelés, 2. eszközök leszállítása, 3. műszaki átadás. Ezekben az elvégzett időpontokban történik a részszámlák kiállítása is. Miszerint az 1. részszámla előleg bekérőként van a szerződésben rögzítve, vita alakult ki az ügyben, hogy ezt most az előleg miatt áfásan, vagy fordított áfásan kell kiszámlázni? Mivel munkavégzés nem történt, csak eszközvásárlás, ennek ellenértéke mások szerint áfás kell, hogy legyen. Szintén mások szerint pedig mivel az egész munka és vállalkozási szerződés fordított áfa hatálya alá tartozik, így az "előleg" 1. részszámla is fordított áfás. Szerintetek mit kellett volna helyesen írni a számlára és áfás, vagy nem? Nagyon megköszönöm a segítségeteket. Várom az ötleteket! További szép napot nektek!

mlany

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. szept. 22, 2011 6:54 am

Szia!

A fordított adózásnál az előleg nem adózási pont azért, mert az előleg áfailag csak akkor értelmezhető, amikor az veszi át az előleget, aki az adófizetésre kötelezett.

Itt pedig fordítva van.

Tehát úgy kell elszámolni, hogy amikor előleget átveszek, és fordított adózású ügyletre, akkor még áfailag semmi sincsen, csak az átvételt igazoló számviteli bizonylatot kell kiállítani. 

Viszont ez nem azt jelenti, hogy akkor az előleg áfája alól megmenekülnek a felek, hanem csak annyit jelent, hogy későbbi időpontra van halasztva. Hiszen az előleg is a teljes összeggel együtt akkor képez áfa alapot, amikor maga a szolgáltatás áfa alapot képez, tehát a fordított adózás szabályai szerint a számla kézhezvétele, az ellenérték megfizetése, de legkésőbb a teljesítést követı hónapban. Tehát ilyenkor a számlára a teljes összeget rá kell írni, mármint a végén, és a teljes összegre vonatkozik, hogy fordított adózással adózik, tehát, hogy a 142. § szerint a vevő, megrendelı az adófizetésre kötelezett, és az előleg is áfaköteles, fordított adózás szabályai szerint, csak nem az átvétel időpontjában, hanem a végszámla időpontjában.

Forrás: Csátaljai Zsuzsa –Penta Unió

Üdv:

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: Szirony1 » csüt. szept. 22, 2011 7:41 am

Zsuzsa

Amit írtál az olyan esetre szól ahol a kivitelezést megrenedelője áfa levonásra nem jogosúlt és ezáltal előlegnél nem keletkezik áfa fizetési kötelezettsége de amikor a végszámla megvan akkor kell neki fizetni a kivitelező után (befizetendő adó keletkezik és levonandót nem szerepeltet). Lehet hogy a fent kérdezőt rosszúl olvastam de nála szerintem mindkét alany Áfa levonásra jogosult ezért szerintem minden számlát fordítottan kell kiállítani és a végszámlán is visszaigényelhető és befizetendő adót szerepeltethet az áfa bevallásban.

üdv Zsolt

Szirony1

HozzászólásSzerző: formel1 » csüt. szept. 22, 2011 8:19 am

Szia !

51. Van-e adófizetési kötelezettségem, ha fordított adózásos ügylettel összefüggésben előleget fizetek?

2010.02.09.

Az előlegre vonatkozó főszabály szerint a kézhez vett, jóváírt előleg esetén is adófizetési kötelezettség keletkezik, úgy, hogy a jóváírt, kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza. Ez utóbbi kitétel azonban csak abban az esetben értelmezhető, ha a teljesítésre kötelezett egyben az adófizetésre kötelezett is (a vevőnél ugyanis kézhez vétel, jóváírás az előleg kapcsán nem merül fel, hiszen az előleget ő fizeti meg az eladója felé). Így abban az esetben, ha fordított adózást kell alkalmazni, akkor az előleg után nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

http://www.apeh.hu/gyik/gyik_2010_ig/afa#faq_5292462

Itt az 51. kérdés.

Móni

formel1

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. szept. 22, 2011 8:40 am

Igaz, a szerződés pontos szövegét nem látjuk, a kérdésből az derül ki, hogy olyan  szolgáltatás nyújtásának minősülő építési-szerelési munkáról lehet szó, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására irányul, és ez építésihatóságiengedély-köteles.

Ez esetben az előlegre sem lehet áfát felszámítani. Mi számlát állítunk ki, és ráírjuk, hogy a szolg. igény bevevője az adófizetésre kötelezett. Befogadó oldalról már leírták a bevallást, amennyiben kibocsátói oldalról van szó, ott a bevallás 4 és 45. sorában kell ezt az összeget szerepeltetni.

Amennyiben a szerződés tárgya építési-szerelési munka...., melyhez a kivitelező biztosítja az anyagot, akkor az egész ügylet fordított adózás alá esik, ha pedig termékértékesítés a szerződés tárgya, melyhez kapcsolódóan a gyártó vállaja a szerelést is mellékszolgáltatásként, úgy nem. Nem egyszerű téma.

Van egy 2009-es tájékoztatás (ezt még Szikora, az akkori elnök adta ki), pdf-ben van meg, megpróbálom a linket megkersni, mert túl hosszú lenne bemásolni.

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: mlany » csüt. szept. 22, 2011 8:48 am

Köszönöm mindannyiótoknak a válaszokat. Egyelőre minden számla ( 2 db részszámla és 1 db végszámla) fordított áfásan lett kiállítva. Igen, a szerződés tárgya építési-szerelési munka, a kivitelező biztosítja az anyagot. Kornélia, ha megtalálod a linket, kérlek küldd, nagyon várom. Segítségetekért nagy hála! További szép napot mindenkinek!
mlany

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. szept. 22, 2011 9:06 am

.................

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. szept. 22, 2011 8:19 pm

Sziasztok!

Engem nagyon zavar, hogy résszámlaként van említve az előlegről kiállított számla. Résszámlát ugyanis akkor állítunk ki, amikor már valamilyen teljesítés történt, jelen esetben a beépítendő termékek a beépítés helyszinére vagy a megbízó raktárába leszállították, és erről betárolási nyilatkozatot adtak. A szerződésben ez nyílván szépen le is van írva.

Tehát egy előlegszámla, egy résszámla, majd egy végszlámla kerül kiállításra, ez utóbbiban a szerződéses összeg alatt szépen sorakoznak a már számlázott tételek hivatkozási számmal együtt. Nekem így kerek.

Befogadói oldalról, hogy az első résszámla kézhezvételével már ketyeg-e az előlegre eső áfa is, vagy csak a végszámla kézhezvételével, azt bizony nem tudom. Mlany-t ez a gond bizonyára hidegen hagyja, végül is nem az ő gondja, de azért elgondolkodtató kérdés. Én momentán megfizetném, pláne, hogy eleve előlegre azért volt szükség, hogy a terméket finanszírozzuk.

Üdv: Edit

Igen, mindegyik fordított.

olahneedit

HozzászólásSzerző: mlany » pén. szept. 23, 2011 5:27 am

Kedves Oláhné Edit!

Köszönöm hozzászólásodat, én sem értem, hogy miért részszámlaként van az előleg a szerződésben feltüntetve. Igazából számomra egy a lényeg, hogy az is fordított áfás-e. Mivel erre a választ megkaptam, hogy mindegyik fordított, megoldódott a kérdésem! További szép napot!

Üdv,

Mlany
mlany

Vissza: ÁFA