Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fodrász székbérlet

Egyéni vállalkozók

Fodrász székbérlet

HozzászólásSzerző: Zsuzsimo » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Tudna nekem vki segíteni; szépségszalon üzemeltetője heti 36 órát meghaladó mviszony melletti ev, bérli az üzletet; egy fodrásznak szeretne egy széket bérbe adni. Ti milyen szerződést írnátok ehhez és mi a teendő ezzel? Fel kell vennie az ev-nek a bérbeadást a tevékenységei közé? Vagy mi ilyenkor a helyes eljárás? Esetleg lenne vkinek ehhez szerződés mintája vagy tapasztalata?

A bérleti szerződésben nincs kikötve,hogy nem adható bérbe! (főleg, mert csak heti 3 napra szólna és székbérlet!)

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Zsuzsimo

Fodrász székbérlet

HozzászólásSzerző: tevike » szer. dec. 01, 2010 9:11 am

Bérleti szerződés adott m2-re. Rögzíteni kell benne, hogy költség átalányt fizet a bérleti díjon felül vagy a bérleti díj tartalmazza a költségeket is vagy valamilyen elszámolás alapján téríti meg a költségeket.
tevike

Fodrász székbérlet

HozzászólásSzerző: Rozsa » szer. dec. 01, 2010 5:53 pm

Szia!

Én úgy tudom, hogy nem kell a bérbeadáshoz közvetlenül a bérbeadást felvennie. Szerintem elég ha felveszi a tevékenységei közé a bérbeadást, azzal hogy ezt bejelenti változásbejelentőn az APEH-nak. Úgy tudom, hogy a fő tevékenységi körnek kell az EV-ben benne lennie, és a többit bejelenthető az APEH-nak.

Üdv: Rózsa

Rozsa

Fodrász székbérlet

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. dec. 01, 2010 6:36 pm

Szia Rózsa!

Rosszul tudod. Az EV-nek már igazolvány sem kötelező. (de nem tiltott - csak illetéket kell fizetni a kiváltásáért) Ha van és az abban rögzített adatokban bármiféle változás van le kell adni és ha szükséges újabb illeték megfizetése mellett újat állítanak ki.

Tevékenységi kört pedig az APEH-on keresztül nem lehet módosítani, csak az illetékes önkormányzatnál. Tőlük majd értesül az APEH.

zspotorke

Fodrász székbérlet

HozzászólásSzerző: Rozsa » szer. dec. 01, 2010 6:52 pm

Szia!

Azt tudom, hogy nem kötelező az igazolványt kiváltani és mindenki eldöntheti hogy kéri vagy nem. De én valahol azt olvastam, hogy új tevékenységi kör bővítésével nem kötelező az okmányirodába rohanni, hanem az apehhoz be kell adni egy változás bejelentőt, hogy melyik naptól szeretné a tevékenységet folytatni. Lehet  félre olvastam valamit, bocs a rossz infoért! (már nem emlékszem hogy ezt hol láttam.) 

Rózsa

Rozsa

Fodrász székbérlet

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. dec. 01, 2010 7:12 pm

Nem emlékszel rosszul, csak folyamatosan változik minden. Szeptemberben még tudtunk így beadni tev. módosítást, ma már más az adatmódosítón bejelenthető tevekenységek "mögöttes" tartalma. De a kitöltési fel is hívja a figyelmet erre.
zspotorke

Fodrász székbérlet

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. dec. 01, 2010 11:08 pm

Egyéni vállalkozó a saját regisztrációs kódjával tudja a változást bejelenteni (székhely, tevékenységi kör, stb).Ha nem kér emiatt új igazolványt, akkor ingyenes a bejelentés.

Az alábbi linkre kattintva elérhető a nyomtatvány, amelyet le kell tölteni a megye kiválasztása után. A nyomtatvány az ebev rendszerbe kerül és onnan kitöltve kell az ügyfélkapun a saját regisztrációval (nem a könyvelőével) beküldeni.

Változás bejelentés - működő vállalkozás esetén(szüneteltetés, megszüntetés bejelentése is)

A kiválasztott nyomtatványt le kell mentenie a számítógépre, majd az ÁNYK program segítségével megnyitva kitölteni ( a kitöltési útmutató segítségével).

A kitöltött űrlapokat az Ügyfélkapuba (http://www.magyarorszag.hu/ugyfelkapu) történő bejelentkezést követően az Általános dokumentumfeltöltő alkalmazás oldalán töltheti fel.

Üdv: KJ.

Kardos.Judit

Fodrász székbérlet

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. dec. 02, 2010 11:08 am

Kötni kellene egy helyiség használati szerződést.

KJ.

Kardos.Judit

Vissza: Egyéni vállalkozók