Adófórum

Adózási és számviteli információk

Hogy kell egy virág vásárlást könyvelni?

Számvitel

HozzászólásSzerző: Könyvelőke » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Olyan kérdés vetődött fel bennem, ha mondjuk egy cég vesz az irodába(nem üzleti partnernek) cserepes virágot kb.  bruttó 5,000 Ft értékben, akkor azt pontosan hogy kell könyvelni, melyik számlacsoportba? Áfát lehet visszaigényelni? Előre is köszönöm a választ!

Könyvelőke

HozzászólásSzerző: juditppp » vas. aug. 08, 2010 3:54 pm

Szia Könyvelőke!

Véleményem szerint repi ktg-re könyveld de SEMMI ESETRE SE IGÉNYELD VISSZA AZ ÁFÁT!!!

judit

juditppp

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » vas. aug. 08, 2010 5:45 pm

Sziasztok!

Ezt én egyáltalán nem könyvelném repire!

reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.);

Inkább 512-re: éven belül elhasználódó eszközök (vagy 8-as váll. tev-et nem szolgáló kiadás, és adóalapnövelő, attól függ mennyire magyarázható, hogy a váll. érdekében felmerülő ktg, áfa úgyszintén ennek függvényében).

üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: palmika » vas. aug. 08, 2010 5:58 pm

Én is Nellí véleményével értek egyet. Szerintem dekoráció, és én is 512-re szoktam tenni, az áfát visszaigénylem. Ennyi erővel a falra felrakott kép, vagy a karácsonyi dekoráció áfája se lehetne visszaigényelhető. És tegyük hozzá, hogy az 5000 Ft  egy --két cserép  virágért nem jelentő összeg.Van olyan ügyvédi iroda, ahol minden héten friss vágott virágot tesznek a recepcióra.

palmika

palmika

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. aug. 08, 2010 6:17 pm

Szia!

A rezsiköltség olyan elszámolható költség, amely nem kapcsolható teljes mértékben egy adott tevékenységhez vagy folyamathoz. A rezsiköltségek elszámolhatóak, ha ténylegesen felmerültek. Ilyen rezsiköltség lehet például, ha az irodába növényt vásárolsz. A rezsiköltség általában anyagköltségként számolandó el. Miután a termelés közvetett költsége az irodába beszerzett növény, így az áfája is visszaigényelhető. 

Az irodába történő növénybeszerzés semmi esetre sem meríti ki a reprezentáció fogalmát. A reprezentáció, a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb)

madora100

Vissza: Számvitel