Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szakmai könyvek, szakmai újságok könyvelése

Számvitel

HozzászólásSzerző: Nikolinka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szerintetek az Adóújság,Adó és péű-i ell. értesítö vásárlása hová könyvelendő. 511-vagy 52-be?A könyvvizsgálónk szerint szolgáltatásnak minősül.!?.

üdv   Nikolinka 

Nikolinka

HozzászólásSzerző: 494 » kedd márc. 27, 2007 6:18 am

Én 5291-re, napilapok, szakkönyvek költségei közé könyvelem.
494

HozzászólásSzerző: MonokiM » kedd márc. 27, 2007 6:46 am

Sziasztok!

Én az 5252-re.

525: Oktatás és továbbképzés költségei

5252: Napilap, folyóirat, szakkönyv néven

Üdv.: Margit

MonokiM

HozzászólásSzerző: sz.ili » kedd márc. 27, 2007 6:53 am

Sziaztok! Én a vásárlást az 51-re könyvelem, de ha előfizetésre jönnekm a szaklapok, akkor 52-re. Az 51-en belül úgy van nyitva számlám, hogy irodaszer, nyomtatvány, szakkönyv, szaklap vásárlás. 52-en pedig szakkönyv, szaklap előfizetés. Valahol olvastam azt hiszem a számviteli levelekben, de régebben, hogy csak az előfizetést kell szolgáltatásnak minősíteni. sz.ili
sz.ili

HozzászólásSzerző: validitas » kedd márc. 27, 2007 7:17 am

Sziasztok! A számviteli levelekben olvastam, hogy a szakkönyv, szaklap vásárlása anyagktg, tehát 51, de ha előfizetésre van, akkor már nem termékről, hanem szolgáltatásról van szó (csomagolják, postázzák, v. eljuttatják a megrendelőhöz), ezért 52. 

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: gescs » kedd márc. 27, 2007 9:41 am

Sziasztok!

Én is úgy tudom, hogy az újságosnál megvásárolt kiadványokat az 51-esbe kell tenni, hiszen ahhoz nem kapcsolódik szolgáltatás, míg az előfizetéses vásárlásnál a házhozszállítás miatt 52-esbe kell könyvelni.

Üdv: CS

gescs

HozzászólásSzerző: NErika » kedd márc. 27, 2007 2:07 pm

Szia!

A többiek már jó választ adtak én csak hozom a forrást::)) 

"Számviteli Levelek 737  Kérdés: A szakkönyvek, a szakmai folyóiratok vásárlásakor a vételár anyagköltségként vagy az igénybe vett szolgáltatások költségei között számolandó el?

A szakkönyv, a szakmai folyóirat beszerzése, megvásárlása termékbeszerzés, akár egy, akár több kiadvány egyidejű beszerzéséről van szó. Ebből következően, saját célra történő felhasználás esetén, a bekerülési értéket anyagköltségként kell elszámolni. Amennyiben a szakkönyvet tárgyi eszköznek minősítik, akkor a bekerülési értéket - az általános előírások szerint - értékcsökkenésként kell leírni.A szakmai és egyéb folyóiratok előfizetési díját az előfizetési időszak igénybe vett szolgáltatása költségeként kell elszámolni. Ugyanis az előfizető az előfizetési díj ellenében szolgáltatást kap, az előfizetési időszakban megjelent folyóiratokat, helyszínre szállítva, annyit, amennyi az előfizetési időszakban megjelent, és nem meghatározott darabszámú folyóiratot. Az előfizetési díj termékenkénti számlázása a termékértékesítés általános szabályai mellett (darabszám, egységár, ellenérték) nem valósítható meg."

Üdv Erika 

NErika

Vissza: Számvitel