Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénztárgép bevételek

Számvitel

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: mazsibt » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.

Most kezdtem könyvelni egy közértet és még nem rázódtam bele. A problémám a következő: pénztárgépbe ütögeti a bevételeket és a nap végén készül egy napi forgalmi jelentés a pénztárgépből.  Ezt a jelentést tűzi hozzá egy Pénztárzárás nevű nyomtatványhoz amin egy nap forgalma szerepel a pénztárgép záró-nyitó állása és a nyitó pénzkészlet.

Nem kell még valami nyomtatvány nekem ez alapján kell könyvelnem? És a nyitó pénzkészletnek meg kell egyeznie a pénztárgépben lévő pénkészlettel? mert mert a napi forgalmi jelentésen a grand total százmilliós nagyságrendű. de a kasszában pár tízezer forint van. Év végén nem kell lezárni a gépet? vagy ez hogy működik.

légyszi segítsetek, holnap jön az ügyfél és nem akarok hülyeéget mondani neki.

Köszönöm

mazsibt

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. márc. 04, 2010 2:43 pm

Szia Mazsibt!

A grandtotaltól ne ijedj meg. Az azt mutatja, hogy a pénztárgép memóriájában összességében mennyi bevétel van, azaz hány forintot ütöttek bele eddig. A napi pénztárjelentés mellé nem kell másik nyomtatvány. Arról könyveld le adókulcsonként a bevételeket. Sőt én havi összesítőt szoktam csinálni, és úgy könyvelem. Minden évben egyszer, általában január elején, le kell záratiűni a pénztárgépet a szerelővel, karbantartóval. Figyelj oda arra is, hogy lehet kapni a nyomtatványboltban egy téves beütést korrigáló tömböt. Ezt akkor kell használni, ha véletlenül elütik a bevételt. Ezt be kell vezetni ebbe a tömbbe /összes napi bevétel - tévesen beütött összeg || a jó összeg/ az adott áfakulcs megnevezésével. Ezt a napi pénztárösszesítőhöz hozzá kell tűzni, és a bevételnél figyelembe venni.

Kérdezz még ha valami nem érthető, hogy holnapra a lehető legtöbbet tudd.

Nyerkiné

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: mazsibt » csüt. márc. 04, 2010 2:48 pm

Ha készítek egy összesítőt a bevételeket akkor nem kell naponta könyvelnem hanem elég havonta egyszer, vagy dekádonként?

A pénztárzárás nyomtatványon van egy ilyen sor hogy: nyitó pénzkészlet ez nekem megegyezik a pénztárgép nyitó állásával. ez így helyes?

mazsibt

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. márc. 04, 2010 2:52 pm

A pénztárban /könyvelésnél/ a nyitótételnek igen meg kell egyeznie a pénztárszalaggal. Ha havi vagy dekádonkénti összesítőt csinál elég arra az időszakra könyvelned a bevételt.
Nyerkiné

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. márc. 04, 2010 2:52 pm

Kettő van a kérdésből?

Na mindegy, akkor taglaljuk itt. Naponta könyveljük a napi forgalmat, természetesen áfa bontás szerint ahogyan Nyerkiné is írta.

Igen, helyes, ha megegyezik.

Üdv.

olahneedit

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. márc. 04, 2010 2:55 pm

Szia Edit!

Azért merészeltem leírni, hogy összesítő alapján elég hetente, dekádonként, vagy havonta könyvelni, mert egy ellenőrzésen így adtam át az anyagot, és azt mondta az ellenőr, hogy mivel összesítő van hozzá, ezért ezt teljes értékű havi bizonylatnak elfogadja.

Nyerkiné

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: mazsibt » csüt. márc. 04, 2010 2:56 pm

Bocs a sok hülye kérdésért, de akkor hogy ellenőrzöm hogy a kasszában lévő pénzkészlet megegyezik a könyveléssel a 381-el.
mazsibt

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. márc. 04, 2010 2:57 pm

A kasszában lévő pénzkészletet te mint könyvelő nem tudod ellenőrizni, ez a vállalkozó feladata és kötelessége. Erre neki kínosan oda kell figyelni, mert ha jön egy ellenőrzés, akkor nagyot bukik, ha a kassza és a pénztárszalag szerinti összeg nem egyezik.
Nyerkiné

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. márc. 04, 2010 2:59 pm

No látom, hogy ez a kérdés "számvitel" témában van. Akkor kettős gondolom. A pénzkezelési szabályzatban benne kellene lennie, hogy miként és ki kezeli a "közért" pénztárát, Úgy képzelem, hogy tisztázni illenék, hogy a "közért" pénztárából a "főpénztárba" befizetett "fölözéseknek" mi az útja. Ha bevételi ill kiadási ptb kiállítására mindenki köteles, akkor a napi fölözött pénzeszközt azon át kell vezetni.
olahneedit

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. márc. 04, 2010 3:02 pm

Látod ezt el is felejtettem:)
Nyerkiné

Következő

Vissza: Számvitel