Adófórum

Adózási és számviteli információk

bizományba átvett ruházat könyvelése

Számlázás

HozzászólásSzerző: nmarti67 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ma regisztráltam,ez az első kérdésem hozzátok.

Vállalkozó vagyok és könyvelő is. Szeretnék egy használtruha, illetve bizományi boltot nyitni.

Azt tudom,hogy bizományosi szerződést kell kötni a ruhát átadó magánszeméllyel.

Azt is,hogy bizonylatot /pl.szállítólevelet/kell kiállítani az átvett áruról.

Remélem jól tudom!

Az egyik kérdésem:

A pénztárgépbe be kell ütnöm azt az összeget,amennyiért én eladtam? Akkor az nekem mind bevétel,de mi alapján számolok el költséget? A magánszemély számlát nem ad nekem. Mit kell könyvelnem? A megbízónak pénztárbizonylaton kifizetem az áru árát,ami a bizományosi szerződésben szerepel. Ez az én költségem,gondolom.

Viszont mi van az áfával? Én megfizetem az értékesítés után,visszaigényelni pedig nem tudom??

Van valakinek esetleg egy ilyen bizományosi szerződése?

Előre is köszönöm!

nmarti67

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. júl. 30, 2009 6:29 am

Ha rendszeresen vásárolsz ugyanattól a magánszemélytől, akkor neki is vállalkozónak kell lennie. ÉS számlát kell adnia.

De te tényleg könyvelő vagy? 

szedlacsek

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » csüt. júl. 30, 2009 6:52 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: Szirony1 » csüt. júl. 30, 2009 7:14 am

Szia !

A bizományost senki nem mondta el neked ezért vázolom:

Kötsz egy bizományosi szerződést a szállítóval ami arról szól hogy az Ő által forgalmazott termékeket értékesíted a te üzletedben és azekről az értékesítésekről neki időszakonként (heti, havi... de valami ésszerű időn belül) jelentést teszel ami alapján Ő kiszámlázza a termékeket amit Te a pénztárgépedbe beütöttél eladáskor. Jelentések alapján megküldött szállítói számlák alapján lesz költséged a bevételeid meg a pénztárgép alapján. Az el nem adott termékek a szállító tulajdonát képezik nem a tiedet.

De véleményem szerintem keress föl sürgősen egy könyvelőt

üdv Zsolt

Szirony1

HozzászólásSzerző: nmarti67 » pén. júl. 31, 2009 3:00 am

Szia!

Amire válaszoltál nekem,azt én is tudom. Azért köszönöm.

Lehet,hogy nem pontosan tettem fel a kérdést.

Nem egy magánszemélytől vásárolok rendszeresen,henem tíztől,húsztól,ötventől nem tudom.

Ez egy bizományi bolt lesz,ahova bárki behozhatja megúnt holmiját. NEM RENDSZERESEN. Most hoz,aztán mondjuk öt hónap múlva.Vagy soha többet. Nem hiszem,hogy ezért vállalkozó lesz.és számlát fog nekem adni.

Egyébként meg sértő a feletételezésed,hogy egyáltalán én is könyvelő vagyok-e?

Igen az vagyok! Vannak vállalkozásaim,és még soha senkinek nem volt velem baja,mindig minden rendbn volt.

Azért mert nem vagyok képben a bizományos értékesítéssel kapcsolatban,még nem hiszem,hogy a könyvelői mivoltomat meg kell kérdőjelezni.

Egyébként te miért vagy fenn a fórumon? Te mindent tudsz? Te mindenkinek csak válaszolsz,soha nincs kérdésed? 

Bocs,de segítséget vártam,nem kioktatást!

nmarti67

HozzászólásSzerző: nmarti67 » pén. júl. 31, 2009 3:27 am

Szia!

A levelemben ott van ,hogy könyvelő vagyok,de te már a második vagy,aki ezt megkérdőjelezi.

Nem tudom hogy van ez ,ti mindent tudtok?

Akkor miért vagytok a fórumon?

Szerintem vannak itt az enyémnél sokkal "butább" kérdések is!

Mindenki ennyire képben van a bizománnyal kapcsolatban? Nem hiszem.

Egyébként  tudom,hogy bizományosi szerződést kell kötnöm,de nem lesz számla,mert magánszemélyekről van szó,és nem rendszeres,hanem eseti a tevékenység.

Azért köszi,és elnézést,ha kissé ingerülen válaszoltam.

Azt hittem ez arról szól,hogy segítsünk egymásnak,nem arról,hogy bíráljuk a kérdéseit.

Mindenkinek az a könnyű,amit tud.

nmarti67

HozzászólásSzerző: nmarti67 » pén. júl. 31, 2009 3:37 am

Szia!

Köszönöm a válaszodat!

Ezeket igazából tudtam,csak bizonytalan voltam.

A pénztárbizonylat melléklete lenne a bizományosi szerződés illetve a nyilvántartás az eladott áruról.

Az alapján fizetem ki a magánszemélyt,ez nekem költség. Szemben a pénztárgépbe ütött bevétellel.

Az aggályom csak annyi,hogy akkor nekem ÁFA fizetési kötelezettségem van,viszont nincs vele szemben visszaigényelhető ÁFA.

Ugyanis  ÁFA körös vagyok,mert van egy másik boltom is.

Tehát úgy néz ki az áfát le kell nyelnem.

Köszönöm!

Üdv: Márti

nmarti67

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. júl. 31, 2009 3:43 am

Bocs, de a kiakadásom oka az ÁFÁ-val kapcsolatos kérdésrészletedre vonatkozott.  Egyébként nincs a szakmában olyan, aki mindent tudna. (Aki mást állít, az nem mond igazat.) De ez az ÁFÁ-s kérdésed - hogy mit is kell tenned a nem létező ÁFÁ-val, ha magánszemélytől vásárolsz, annyira tájékozotlanságról árulkodott, mintha a háziorvosod a gyomrodnál hallgatná meg a szívverésedet...

Ne haragudj, de ilyen alapszintű kérdéssel ezen a fórumon tényleg csak olyanoknál lehet találkozni, akiknek még soha nem volt közük a könyveléshez...

szedlacsek

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. júl. 31, 2009 4:37 am

Szia nmarti67!

Szerintem az eladóval bizományosi szerződést kell kötnöd amikor behozza ruhát. A szerződés szabályozza mikor történik az elszámolás illetve mennyi idő után szünik meg a szerződés, mikor kell visszaszolgáltatni a ruhákat. Ennek melléklete lehet az átvett áru tételes felsorolása. Érdemes ebben azt is kikötni, hogy amikor eladtad a ruhákat saját számlásan (beütöd a pénztárgépbe) értesíteni vagy köteles az eladót és ekkor kell tőle megvásárolnod a ruhákat. Tehát ha lehet egy napon, ebben az esetben fordított a sorrend, eladom utána kiállítok egy adásvételt illetve vételi jegyet. A használt ingóságokat vételi jeggyel lehet felvásárolni. Ezt kapsz a nyomtatványboltban, sorszámozott,  szigorú elszámolás alá érdemes vonni. Tehát ezek lesznek a költségelszámolás bizonylatai. 

Az áfa elszámoláshoz érdemes év végén bejelentkezned "különbözet szerinti" adózás alá. Régen így hívták,  a mostani Áfa trv. XVI. fejezet 2. alfejezetét érdemes elolvasnod, a viszonteladókra vonatkozó szabályokat ott találod. Amikor új tevékenységként kezded a használtáru értékesítést akkor is választhatod.  Ha van más tevékenységed is ami áfá-s ez nem zárja ki, hogy a használt árura a különös szabályokat alkalmazd, csak a bejelentkezésnél mind a két áfa módot jelölni kell a nyomtatványon. Így némi áfa-t lehet spórolni, mert nincs levonható áfa, a fizetnivalót pedig árrés tartalmazza.

Ha kérdésed van írj, próbálok segíteni. 

üdv:tepimail

tepimail

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. júl. 31, 2009 4:43 am

Lemaradt. Ha bejelentkezel a "különös szabályok" alá, a  használtáru értékesítéseket külön gyűjtőbe érdemes beütni a pénztárgépbe (mondjuk 0%-os, hisz akkor áfá-t nem számolhatsz fel rá), így könnyen követhető az értékesítés és a beszerzés.   

tepimail

tepimail

Következő

Vissza: Számlázás