Új ügyfelem lesz, aki használtautót vásárol, javitgatja, helyiséget bérel az autópiacon, majd többnyire ott értékesiti. Vásárol magánszemélytől is, és áfa körös cégtől is, és el is ad magánszemélynek is, és cégnek is. Ahogy az áfa tv XVI fejezetét áttanulmányoztam, arra jutottam, hogy teljesen mindegy kitől (áfaalanytól, vagy nem áfaalanytól) vásárolt, az árrésadózásnál a beszerzési ár, illetve az eladási ár a megtéritett, ill. a megtéritendő összeg.
(215.§) Jól gondolom?
A 222§ a. pontja szerint előzetes áfa nem vonható le. Nem taglalja, a törvény azt, hogy a beszerzésben lévő (ha áfa alanytól vásárol) áfa levonását tiltja-e, vagy egyáltalán minden előzetesen felmerülő áfa levonását pld: fényezés, javitási, bérleti dij...stb
A 222§1/b pontja pedig azt mondja, hogy csak áfa felszámitása nélkül számlázhat, független attól, hogy az autót áfásan, vagy áfa nélkül vette. Szerintem.
Itt a fórumon is olvastam a fentiekkel teljesen ellentmondású bejegyzést, nevezetesen, hogy ha nem áfa alanytól veszünk, akkor lehet az árrés adózást alkalmazni, ha afa adóalanytól, akkor pedig a normál áfázást kell alkalmazni. Kérnék egy kis segitségét, aki gyakorlott a témában, hogy jól értelmezem-e az idevonatkozó jogszabályokat.
Köszönöm előre is. üdv:Saci