Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozó mínuszos pénztára

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: gizmomano » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Van egy egyéni vállalkozó, akinek a pénztárában 2006. 12. 31-én -110.000.000 Ft van. Lesz annak valami következménye, ha vagyoni betéttel eltüntetem, és ha 2007-ben lesz pénz, akkor visszatetetem? Hatalmasan nagy összegnek tartom. Valaki azt mondta, hogy mivel egyéni vállalkozó, nem kell vele foglalkozni.  Persze vesztesége is van 54.000.000 Ft, ami inkább aggaszt. De a pénztár is.Sürgősen kérnék valami tanácsot.

Előre is köszi:gizmomano 

gizmomano

HozzászólásSzerző: tpataki » csüt. jan. 18, 2007 12:37 pm

Szia Gizmomano!

Szép összegek egy egyéni vállalkozónál! Úgy gondolom, semmilyen probléma nem származhat abból, ha vagyoni betétként-kvázi kölcsönként-teszed be a pénztárba ezt az összeget, hiszen a valóságban is abból finanszírozta máskülönben nem lenne negatív a pénztár. Alapvetően a pénztár nem lehet negatív akkor sem, ha egyéni vállalkozóról van szó.

tpataki

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » csüt. jan. 18, 2007 12:59 pm

Szia Gizmomano!

Picit hasonló esetem van, amit nov. hóban szúrt ki az Apeh egy vállalkozómnál! Nála -29M a pénztár és a vesztesége sem sokkal kevesebb! Bekérték anyagát, nyilatkozatot kell tennie, személyes megjelenés alapján jó alaposan kikérdezik  - természetesen nem nyilatkozott a pénz létéről! Behívtak engem is nyilatkoztatni, nem tűnt-e fel fiktív számla léte stb. Apeh visszamenőleg 5 évre bekérte szja bevallásait, vagyoni nyilatkozatát stb., újra behivatták nyilatkozattételre, kitől van a pénz. Kimennek lakáshoz, nyaralóhoz stb. Apehtől és felbecsülik a vagyoni értékeket!

Az egyéni vállalkozóval az a baj, hogy TELJES VAGYONával felel, ha vagyoni betétet is teszel be, akkor annak a létezése felől érdeklődik apeh és a magánvagyonra megy rá ugyanúgy! Be kell bizonyítani kitől kapta a pénzt, ha valakire ráfogja, az ő vagyoni helyzetét, bevallásait is ellenőrzik, az a valaki miből adta a vállalkozónak a pénzt! Láncreakció! Nincs jelentősége a vagyoni betétnek, ugyanúgy ott a mínusz, csak máshova könyvelted! És mindent be kell bizonyítani papírokkal, nyilatkozatokkal!

3 éve hasonló esetben az apeh 5 évra visszamenőleg megállapította az adóhiányt  MAGÁN vagyon alapján (lakás, autó, külföldi utak értéke stb.) összevetette a pénztárhiánnyal, bevallásaival (több hónapos procedúra). Itt 12M mínusz volt, évek óta veszteséges, de új autó, szép ház, külföldi nyaralás, az emberke adóhiánya sok évi késedelmi kamatokkal együtt 8.5M Ft-ra rúgott! Nem elriasztásnak írom, de szakmai tapasztalat, bármit is csinálsz akár leplusszozod a pénztárat, akár nem, az apeh addig ellenőriz, nyilatkoztat míg be nem bizonyítja az adóhiányt, mert ezt mint szakmai emberek tudjuk csak adóhiányból adódhat csak szerencse kell hozzá!

Bocsi a lehangolt válaszért, de ez az ÉLET!

Szia Ildi

Rózsa72

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » csüt. jan. 18, 2007 1:07 pm

Szia tpataki!

A pénztár program függő is, nálunk az egyszeres könyvelésnél választható a pénztárkövetés! Más egyéni vállalkozó ellenőrzésekor csak megkérdezték van-e pénztárkövetésünk vagy nincs, persze nálunk nincs (csak a mínusz látszik). Apehos válasza: Nem is fontos, egyéninél a magánvagyon keveredhet a vállalkozási vagyonnal, de a mínusz vagy betét bizonyítása a lényeg! A vége úgyis ugyanaz! Természetesen vannak akik kérik, hogy vezessük, ők külön gazdálkodnak a vagyonokkal, de ez saját elkülönítése, ellenőrzéskor magánvagyont is néznek egyéninél!

Sziasztok

Rózsa72

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. jan. 18, 2007 1:18 pm

Én még annyit fűznék az előttem szólóhoz, hogy nyilatkoztatni szoktam a vállalkozót azzal a dátummal, amikor mínuszba van a pénztár. A zavartalan működés érdekében be kell fizetnie a pénztárba X összeget. Ezzel egyrészt emlékeztetem, másrészt, van egy aláírt nyilatkozat, ami bizonyítja, hogy tud a témáról. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » csüt. jan. 18, 2007 1:25 pm

A tájékoztatás nálunk is szerepel és egy rendszeresített nyilatkozatot íratunk alá, védve saját magunkat. Ez negyedévente történik meg vagy kérésre!
Rózsa72

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 18, 2007 6:30 pm

Itt olyan hatalmas összegről van szó, hogy szinte 1oo%-nak veszem, hogy vagyonosodási viszgálatot fognak lefolytatni az egyéni vállalakozónál.
madora100

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. jan. 18, 2007 7:15 pm

Üdv! Van olyan eváll.könyvelésem hogy a netto árbev 344M FT! De érdekes módon poz a pénztára.kérdezt meg az ügyfelet miből finanszírozta a pénztárhiányt,mint pénzforgalmat, és miből finanszírozta a felm.  ktg-ket. Volna egy két ötletem, de nem írom le , mivel a cég munkatársai is olvassák az oldalt, nem akarok nekik ötleteket adni.Az e váll-nak nem kell vezetni pénztárjelentést,ez a szerencséje ennek az embernek.Ha ekkora mínusza van az akár megjelenhet áruban, eszközben, de még mindíg felm. a kérdés, mi a forrás?Winzol
winzol

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jan. 18, 2007 7:27 pm

Sziasztok!

Ezt a minuszt egy év alatt produkálta? ÁFA bevallása nem tünt fel az APEH-

nak? Arra is gondoltam, hogy lehet a lottón nyerte. Vagy elfelejtette a felvett

hitelről a szerződést odaadni a könyvelőjének?

üdv. kohnmari

kohnmari

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. jan. 19, 2007 12:47 am

Úristen! Ez az ember mégis mit gondol!? Körülbelül annyira szúrja az ember szemét az adócsalás mint a déli nap a Szaharában. Ezt SENKI sem fogja elhinni! Mégis miből tesz be 110 milliót? Ráadásul ott van az 54 milliós veszteség. Ki hiszi el, hogy 54 milliós veszteség után még zsebből betesz 110 milliót, ahelyett, hogy visszaadná a vállalkozóit és alapítana egy társaságot. Az még egy Rt-nél is durva, ha a tulajdonosok csak úgy befinanszíroznak 110 milliót egy veszteséges cégbe.

A törvényi keretek megvannak hozzá hogy betedd a pénzt. A pénztár nem maradhat mínuszos. Főleg, hogy most már a pénzkezelési szabályzatban be nem tartottak miatt is büntethetnek, bár ez itt a legkevesebb. És készítsd fel az ügyfelet, hogy ezt Senki sem fogja elhinni!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók