Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni faktor könyvelésével kapcsolatban. Ha leszerződünk egy faktor bankkal (és nem faktorálásnak nevezett kölcsönnyújtásra), akkor hogyan kell kezelni az engedményezett követeléseket.
Előre is köszi
Sziasztok
Sanyi
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni faktor könyvelésével kapcsolatban. Ha leszerződünk egy faktor bankkal (és nem faktorálásnak nevezett kölcsönnyújtásra), akkor hogyan kell kezelni az engedményezett követeléseket.
Előre is köszi
Sziasztok
Sanyi
Szia Sanyi!
Én nem értem, hogy pontosan mi is a kérdésed, de álljon itt egy cikk, hátha az segít.
Számviteli Levelek 2550. válasza szépen leírja :
"A faktoringtevékenység pénzügyi szolgáltatás. A faktorcég valójában nem előleget fizet (mivel a faktorálás - ez esetben - pénzkölcsönnyújtás), hanem kölcsönt nyújt, amelyet a követelést beszedésre átadó cég a faktorcéggel szembeni kötelezettségként mutat ki (T 384 - K4512).
Ez a kötelezettség magában foglalja a faktorcég által levont faktorkamat összegét is (T 8722 - K 4512). A követelést beszedésre átadó társaság mutatja ki továbbra is könyvviteli nyilvántartásaiban a beszedésre átadott követeléseket!
Amikor a faktorcég a beszedésre átvett követeléseket beszedi, behajtja (az adós a faktorcégnek fizet), akkor a befolyt összeggel követelésenként elszámol a követelést beszedésre átadó társasággal. A beszedett összeget csökkenti a (helytelenül előlegnek nevezett) kölcsön összegével, továbbá az általa felszámított kamattal (helytelenül sokszor azt faktordíjnak nevezik), kezelési költséggel. A követelést beszedésre átadó társaság a faktorcég elszámolása alapján könyveli - elszámolási számla közbeiktatásával - az adós által fizetett teljes összeget (T 368 - K 311), a faktorcég által felszámított kamatot - a kölcsön folyósításakor felszámított kamattal csökkentett összegben - fizetett kamatként (T 8722 - K 368), a felszámított kezelési költséget (díjat) az egyéb szolgáltatások költségei között (T 532 - K 368), az előlegként folyósított kölcsön törlesztését, visszafizetését (T 4512 - K 368), a követelés beszedésével való elszámoláskor a ténylegesen átutalt pénzt (T 384 - K 368). Az elszámolás könyvelése után, ha a követelést az adós teljes összegében nem egyenlítette ki, a követelés eredeti összegéből még ki nem egyenlített összeget csak akkor lehet a könyvekből kivezetni, ha az az Szt. előírásai alapján behajthatatlannak minősül, és a behajthatatlanság megfelelően dokumentált.
A leírtakból következik, hogy a faktorálás, mint a követelés Ptk. szerinti engedményezése, érdemileg eltér a faktorálás, mint a követelések beszedésre történő átvétel intézményétől, mind a jogi, jogszabályi háttér, mind a számviteli elszámolás vonatkozásában. Ez az eltérés fennáll az áfaarányosításnál is."
Üdv Etus
Sziasztok!
Amit a Számviteli levelek leír, az nem az úgymond igazi faktoring ügylet.
Ha ezt elolvasod, akkor el tudod dönteni, valójában melyikről is van szó:
http://www.adoforum.hu/tema/7754/faktor-elszamolas
A követelés engedményzés a Ptk 328 §-ában található.
Bocs, de most nincs többre időm, mert a héten kezdtem zárni, és megfulladok a tennivalókban.
Üdv:Nelly
Szia!
Ezt a témát már kitárgyaltuk, többféle véleménnyel illetve állásfoglalással.
Röviden: Többnyire "eladják" a faktornak (árbevétel 96-os), majd az eredeti vevőtartozást átezetik a 86-os fk-i számra.
Én nem így könyvelem, maradtam a MF által javasolt könyvelésnél, ami lényegében "hasonlít" Etus válaszához. Sajna már késő van leírni, de valahol megtalálod a lezárt kérdések között. Ha szükséges, holnap segítek. Üdv:Napraforgó
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég